-
Arnhemse wijn, verbouwd in wijngaard Nederlands Openluchtmuseum
ARNHEM - Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem krijgt een wijngaard, gecombineerd met een expositie over de geschiedenis van de wijnbouw in Nederland. Donderdag werden de eerste wijnstokken geplant. -
'n Goed Glas Over tsunami's van rood fruit
-
De hemel voor de speciaalbierfanaat gaat bijna open in Park Sonsbeek
ARNHEM - Voor de tweede keer kunnen liefhebbers van speciaalbieren hun hart ophalen tijdens het Mout Bierfestival in Park Sonsbeek in Arnhem. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn daar 150 speciaalbieren van 25 brouwerijen te proeven. Vijf vragen en antwoorden over bier. -
'n Goed glas 'n Goed glas: 'Kurk' nog steeds niet verslagen
Afgelopen weekend met vrienden Rob en Marinka gegeten bij restaurant The Winekitchen at Sea in Amstelveen. Rob bestelde een Jean Daneel uit Stellenbosch, een van de beste op hout gerijpte chenin blancs van Zuid-Afrika. Een goede keus. De wijn rook echter naar antieke kast. Een tweede fles werd aangerukt maar ook die had last van een muffe geur. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Frescobaldi's witte wijnen
Twee weken geleden had ik in restaurant De Hoefslag in Bosch en Duijn een proeverij van de wijnen van Frescobaldi. Toen ik de witte Pomino proefde, gingen mijn gedachten onwillekeurig terug naar vijf jaar geleden.
-
'n Goed glas 'n Goed glas: Frisse Manzanillo of zwoelzoete px
Zijn de mensen die sherry nog kennen, langzaam maar zeker een uitstervend ras? Staat Andalucía's cadeau aan de wereld op het punt te verdwijnen? Ik hoop van niet. Maar afgelopen week in Madrid, toen ik Duty Free een fino wilde kopen, had de Spaanse verkoper geen flauw benul waar ik het over had. -
'n Goed glas 'n Goed glas: De laatste der Mohikanen
Op de laatste dag van de cursus voor Rioja Educators werd ons in Haro topwijnen van de zeven iconische bodega's van het Railway District aangeboden. Ik wil er niet te veel over uitwijden want dat geeft zo'n patserige indruk. Maar van Viña Tondonia en Rioja Alta tot aan Roda had iedereen zijn beste beentje voorgezet. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Rioja van de koude grond
Wat is 'klappertanden' in het Spaans?’’ vroeg ik deze week aan Jorge Navascués van Viñedos del Contino in Rioja. We stonden in zijn wijngaard in Laguardia (Álava) in een bodywarmer, sjaal om en muts op. De temperatuur was 11 graden maar het voelde veel kouder. De druiven leken wel ijsblokjes en hoewel Jorge ons had uitgenodigd mee te helpen met de oogst had niemand daar echt zin in.
-
'n Goed glas 'n Goed glas: Tempranillo is de toekomst
Als je ooit The Graduate hebt gezien, herinner je je misschien wel het carrièreadvies dat een zakenman aan Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) geeft op diens eindexamenfeestje? Hij zei: ,,Plastics’’. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Helemaal over op Italiaans wit
,,Moeten we ugni blanc op het etiket zetten, Cees, of trebbiano?" vroeg Helmut Kohlberg me afgelopen week. Kohlberg is de grootste bodega in Bolivia en ze maken al vijftig jaar ugni blanc, oftewel trebbiano, van een typisch Italiaanse druif. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Buiging voor Miguel Torres
Een van de genodigden voor de uitreiking van de Masters of Wine Lifetime Award aan Miguel Torres sr. wilde voor hem een diepe buiging maken, maar de patriarch van de Spaanse wijn zag het net op tijd. ,,Alstublieft niet doen’’, zei Torres. ,,Ik ben de koning niet.’’ -
'n Goed glas 'n Goed glas: Italië, Mekka voor wijnavonturiers
Het recept van Coca Cola, de zoekalgoritmen van Google of de Russische samenzwering tegen Hillary Clinton tijdens de verkiezingen: bepaalde dingen in het leven zijn voorbestemd geheim te blijven. Zo ook het exacte aantal inheemse druivenrassen van Italië. Volgens de kenners moeten het er minstens duizend zijn, maar niemand weet precies hoeveel. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Neutrale smaak als succesfactor
Hebt u zich ook wel eens Sisyphus gevoeld? Een metaforische rolkei tegen de steile heuvel opduwend die telkens vlak voor de top weer terugrolt. Waardoor je gedoemd bent eeuwig die rolkei opnieuw en opnieuw de steile berg op te moeten duwen?
-
'n Goed glas 'n Goed glas: Onaantastbare wijnvesting
In Tilburg werd mij aan de toenmalige Katholieke Hogeschool Tilburg de economische wet bijgebracht dat stilstand achteruitgang is. Maar afgelopen donderdag ging die economische wet even niet op voor Marcel en Astrid Donders en iedereen die betrokken is bij het mooie bedrijf van Robbers & Van den Hoogen in Arnhem. Want bij het bereiken van de gedenkwaardige leeftijd van 175 jaar moet je even stilstaan. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Elzasser wijnen droog of zoet?
Dertig jaar geleden, toen ik serieus met wijn begon, was de Elzas een populair gebied. Aangezien de flûtes op die uit Duitland leken, was mijn eerste vraag of de wijnen net zo zoet waren als die uit Duitsland. ,,Nee hoor, meneer van Casteren’’, zei de Jacques van Pol, de wijnhandelaar in kwestie. ,,Een paar uitzonderingen daargelaten zijn deze wijnen droog.’’ -
'n Goed glas 'n Goed glas: Afkicken als aanbiedingenjunk
Terug van vakantie spendeerde ik de middag om mijn post te openen, zowel die van de brievenbus als emailbox. Ik werd bedolven door de aanbiedingen: van drie voor de prijs van twee en kortingen van wel 40 procent tot zes halen, vijf betalen! -
'n Goed glas 'n Goed glas: Rosé, als hij maar bleekroze is
Verrassend wat je tegenkomt als je oude foto's bekijkt uit je studententijd. Samen met collega oud-praesides van Sint Olof hadden we afgelopen week een diner op de sociëteit en zagen we onszelf terug op portretten van de besturen in de Senaatskamer. We moesten lachen om de haarstijl die we droegen in onze tienertijd, de wijde broekspijpen en hoe de senaten van de jaren 60 er nog in jacquet op stonden terwijl die van de jaren 70 hippies waren. Op een van die portretfoto's trof ik ook een fles Mateus-rosé in de achtergrond aan. Eentje met een half afgebrande druipkaars erop.
-
'n Goed glas 'n Goed glas: Wat voor dag is het vandaag?
Misschien denkt u dat er een steekje los zit bij mij, maar ik ben ervan overtuigd dat wijnen net als mensen hun goede en slechte dagen hebben. Noem het fles-depressie, ontkurk-angst of vineuze stress, maar er zijn momenten dat wijnen zonder aantoonbare reden ineens vlak en saai overkomen. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Waarom leeftijd telt bij wijnstokken
Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om mijn Ans te feliciteren met haar verjaardag. De hoeveelste het voor haar is? Dat laat ik maar in het midden. Ze ziet er beduidend jonger uit dan ze is. Eigenlijk is ze op alle fronten beter, sneller en jonger dan je op basis van haar leeftijd zou mogen verwachten. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Wijn met of zonder alcohol
Afgelopen vlucht van Amsterdam naar Madrid sprak ik met mijn buurman over het feit dat we in Nederland zo veel drinken. Hij zelf was geheelonthouder maar wel lyrisch over alcoholvrije wijnen! Met name omdat de overheid er geen accijns over heft én dat ze gezonder zouden zijn dan gewone wijnen.
-
'n Goed glas 'n Goed glas: Ik hou van torrontès!
Ik hou van je florale parfum! Van je markante persoonlijkheid, je uitgesproken smaak en frivoliteit! Ik hou van die wilde frisheid van limoenen, die stuivende lavendel en exotische specerijen. Vandaag kom ik dan ook uit de kast: ik hou van torrontès! -
'n Goed glas 'n Goed glas: Niet van elkaar te onderscheiden
Wat is het verschil tussen een wijn uit de Oude Wereld (Europa) en de Nieuwe Wereld (alles buiten Europa: Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland)? Dertig jaar geleden, toen ik voor het eerst wijnen uit de Nieuwe Wereld proefde, waren ze eenvoudig van die uit Europa te onderscheiden. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Ook interesse in natuurwijnen?
Op de wijnkaart van restaurant Breda in Amsterdam vond ik een hele pagina met 'natuurwijnen', waarvan een aantal ook nog per glas. Ik kon de verleiding niet weerstaan. Zou het mijn kijk op wijn voor altijd veranderen? -
'n Goed glas: Rioja, de derde dimensie
De stijl en kwaliteit van rioja's wordt al decennia afgemeten aan de tijd die de wijnen hebben doorgebracht op eikenhouten vaten. Terwijl in de rest van de wereld het vooral gaat over de wijngaarden, de bodemsoorten en de stokken is het in Rioja lange tijd maar over één ding gegaan: hoe lang hebben de wijnen op de barriques gelegen? Decennialang werd dit trots aangeduid met de etiket-termen Crianza, Reserva en Gran Reserva.
-
'n Goed glas 'n Goed glas: Mijn top 20 van zomerwijnen
In de zomer drink ik andere wijnen dan in de winter. Zoals ik het niet voor elkaar zou krijgen om een gespierde châteauneuf-du-pape te drinken op het Zandvoortse strand in augustus, zou het niet in me opkomen om voor een mineraal frisse sancerre te gaan in de donkere, koude en korte decemberdagen. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Best lekker, wijn van het eigen merk
Manwijf', 'vriendschappelijke scheiding', 'gematigd extremisme'. Ja, voor mij is zelfs 'kampeervakantie' een oxymoron; een stijlfiguur die twee tegenovergestelde begrippen met elkaar verbindt. Ik moest eraan denken toen ik eerder deze maand eigen-merk supermarktwijnen tegenkwam uit Engeland die Finest heten en Taste the Difference. Eigen-merk wijnen associeerde ik niet direct met die woorden. -
'n Goed glas: Mijn favoriete Spanjaard
Spanje heeft meer neutrale druivenrassen dan het lief is - de airén en viura zijn nog saaier dan gras - maar het heeft ook inheemse juweeltjes. Tussen die autochtone rassen steken er drie mijlenver bovenuit, wat mij betreft. -
'n Goed glas: Memorabele wijnspijsmiddag
We leven in een wereld waarin grenzen vervagen, waarin supermarkten verzekeringen verkopen, voetbalclubs hun eigen creditcards hebben en de paus blogt. Ook in wijn is de tijd voorbij dat je met bordeaux of bourgogne kon volstaan. Je moet op zijn minst een natuurwijn hebben, een biologisch dan wel een biodynamische wijn of een exotisch druivenras c.q. herkomstland hebben. -
'n Goed glas: Aspergewijn van het jaar 2017
In de jaren tachtig betekende het begin van het aspergeseizoen tegelijkertijd het startschot voor de verkoop van Pinot Blanc en Pinot Gris. Lange tijd waren het de enige wijnen die we in Nederland bij het witte goud dronken. In beide gevallen afkomstig uit de Elzas. Fris, lichtvoetig en neutraal genoeg om voor iedereen die van asperges houdt acceptabel te zijn. Ook waren ze niet te duur, breed verkrijgbaar én droog. Kortom, een vanzelfsprekende keuze.
-
'n Goed glas: Torres klaagt niet over het weer
Klagen over het weer is praktisch een nationale sport in Nederland. Zo zeer dat het soms wel lijkt of we het leuk vinden erover te brompotten. Afgelopen winter heeft er ook alle aanleiding toe gegeven, met regen, natte sneeuw, wind en nauwelijks zon. Wordt ons notoir wispelturige klimaat dan nóg onbetrouwbaarder? Of is het weer dat we de afgelopen jaren ervaren de nieuwe realiteit? -
'n Goed glas: De wereld van Sangiovese
Italië is het meest complexe wijnland ter wereld. Niet alleen staan hier méér druivenrassen dan waar dan ook – schattingen lopen uiteen tussen 800 en 1.000 – in veel gevallen zijn ze uniek voor één bepaalde regio en nergens anders aangeplant. -
'n Goed glas: Alle jaargetijden Oostenrijks rood
Ik kom jaarlijks in diverse jaargetijden in Oostenrijk om de nieuwe wijnen te proeven. Dat doe ik nu al meer dan twintig jaar dus ik ken het land – wijntechnisch gesproken – redelijk goed. De bekendste inheemse witte rassen, grüner veltliner en riesling, hebben mijn speciale interesse en behoren tot de beste wijnen in mijn wijnkelder. Op Oostenrijks rode wijnen had ik nog wel kritiek omdat ze te houterig waren en te boers.