Volledig scherm
© ANP

'n Goed glas: Alle jaargetijden Oostenrijks rood

Ik kom jaarlijks in diverse jaargetijden in Oostenrijk om de nieuwe wijnen te proeven. Dat doe ik nu al meer dan twintig jaar dus ik ken het land – wijntechnisch gesproken – redelijk goed. De bekendste inheemse witte rassen, grüner veltliner en riesling, hebben mijn speciale interesse en behoren tot de beste wijnen in mijn wijnkelder. Op Oostenrijks rode wijnen had ik nog wel kritiek omdat ze te houterig waren en te boers.

Volledig scherm

De courante jaargang 2015 is fantastisch en dus was ik dit keer extra benieuwd. Ik begon met zweigelt, het meest aangeplante rode ras in Oostenrijk. Staat over alle wijngebieden aangeplant met de oudste stokken in Carnuntum en aan de oostelijke oever van het Neusiedler steppemeer. Zweigelt is een Oostenrijkse uitvinding, een kruising van de inheemse blaufränkisch en sankt laurent uit 1920. Ze is mijn minst favoriete wijn van dit trio omdat ze eenvoudiger is, Oostenrijkse beaujolais. Hoe lichter de stijl trouwens, des te liever drink ik ze. Aanraders zijn Netzl, Preisinger, Pitnauer, Glatzer en Markowitsch.

Blaufränkisch is een serieuzer ras, zeker van de Leithaberg aan de westelijke kant van de Neusiedlersee. Slechts de helft van aantal hectare van zweigelt maar complexer en spannender. Geeft wijnen met een médoc-achtige structuur en concentratie, verdraagt het eiken beter en heeft goed bewaarpotentieel. Blaufränkisch heeft diep rood fruit en peperachtige kruidigheid. Vooral Braunstein, Prieler, Hartl, Huber en Velich zijn de moeite waard.

Hetzelfde geldt voor Mittelburgenland. Mijn favorieten hier zijn Iby, Igler, Lang en Wellanschitz. In Eisenberg in het zuiden weer een andere stijl, als een hermitage met veel mineraliteit. Denk aan Wachter Wiesler en Uwe Schiefer.

Sankt laurent tenslotte, is het ongetemde Oostenrijkse familielid van pinot noir, maar dan met meer kleur, flair en kruidigheid. En kwalitatief betrouwbaarder dan rode bourgogne. Aangeplant in Thermenregion en noordelijk Burgenland. Mijn favorieten zijn Umathum, Johanneshof Reinisch en Pittnauer.

Welk ras je ook kiest, ze hebben alle drie die kenmerkende Oostenrijkse kruidigheid die ze zo geschikt maakt aan tafel. In alle jaargetijden.

Reageren? redactie.specials@gelderlander.nl