Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

'n Goed glas: Aspergewijn van het jaar 2017

In de jaren tachtig betekende het begin van het aspergeseizoen tegelijkertijd het startschot voor de verkoop van Pinot Blanc en Pinot Gris. Lange tijd waren het de enige wijnen die we in Nederland bij het witte goud dronken. In beide gevallen afkomstig uit de Elzas. Fris, lichtvoetig en neutraal genoeg om voor iedereen die van asperges houdt acceptabel te zijn. Ook waren ze niet te duur, breed verkrijgbaar én droog. Kortom, een vanzelfsprekende keuze.

Maar dat waren de jaren tachtig. Inmiddels moeten de Elzasser Pinots het in de gunst van de asperges opnemen tegen concurrenten uit vele andere landen en gebieden.

Volledig scherm

Een van de oorzaken daarvan zijn de Elzasser wijnen zelf. Sinds het midden van de jaren negentig begon een aantal producenten namelijk wijnen te produceren met meer restzoet. Aanvankelijk sloeg dat aan; veel consumenten denken namelijk droog, maar drinken liever zoet. Het feit echter dat sommige Elzas wijnen droog waren en anderen zoet - terwijl je dat niet op de fles kon zien- brak hun populariteit op.

Ook de handel beschouwt de Elzas inmiddels niet meer als een automatisme bij asperges. Want onder de 63 inzendingen voor de wedstrijd Aspergewijn van het Jaar (georganiseerd door de Verenigde Vinologen Nederland) waren ze in de minderheid. Inzendingen kwamen van drie continenten, inclusief tien wijnen van vaderlandse bodem!

Uiteindelijk kozen de vinologen voor een Muscat uit Zuid-Frankrijk, ingestuurd door Bastion Wine & Spirits uit Malden! De keuze voor een aromatisch ras verbaasde mij. Want de klassieke bereiding van asperges met gekookte ham en botersaus vraagt vooral om neutrale wijnen, zodat je het delicate karakter van de asperges nog kunt proeven. Klaarblijkelijk worden asperges tegenwoordig met meer exotische ingrediënten bereid die meer aromatische rassen toestaan. 

Verder selecteerden de vinologen vooral frisse, medium body wijnen, zonder tonen van vanille of toast. Ook koos men voor een droge stijl. De Muscat uit de Languedoc. Met minerale complexiteit en een florale toets. Inzetbaar bij klassieke asperge schotels maar ook bij meer kruidige combinaties met vis of gevogelte. Smakelijk!

Reageren? redactie.specials@gelderlander.nl