'n Goed glas: Best lekker, wijn van het eigen merk

'n Goed glasManwijf', 'vriendschappelijke scheiding', 'gematigd extremisme'. Ja, voor mij is zelfs 'kampeervakantie' een oxymoron; een stijlfiguur die twee tegenovergestelde begrippen met elkaar verbindt. Ik moest eraan denken toen ik eerder deze maand eigen-merk supermarktwijnen tegenkwam uit Engeland die Finest heten en Taste the Difference. Eigen-merk wijnen associeerde ik niet direct met die woorden.

Ik proefde ze voor de associatie van eigen-merk producenten, de PLMA (Private Label Manufacturers Association). Het is een keuring die sinds twee jaar wordt gehouden voor allerlei eigen-merk producten, van cosmetica en keukengerei tot aan specerijen, gevroren en ingeblikt voedsel, én wijn. 

In twee panels proefden we zo'n 300 wijnen van 40 supermarkten uit voornamelijk Europa en de Verenigde Staten. De wijnen met de hoogste scores krijgen een zogenaamde Salute of Excellence prijs uitgereikt op de jaarlijkse beurs van producenten van eigen-merk wijnen (16 en 17 mei in de RAI).

Big business

Al zou je dat misschien niet zeggen, zijn eigen-merk wijnen big business. In Engeland hebben supermarkten er vaak 50 tot wel 100 van in de schappen staan. In Nederland zijn het er minder, maar nog altijd wel enkele tientallen. Je kunt niet altijd aan een fles zien of het een merk van een wijnboer zelf is of van een supermarkt omdat het er niet altijd duidelijk op staat. 

In Engeland en de Verenigde Staten hebben consumenten echter zoveel vertrouwen in de eigen-merk wijnen van de supermarkt dat zelfs de duurdere wijnen (die Finest heten bijvoorbeeld) uitdrukkelijk onder de supermarktnaam in de schappen staan. In ons land zien we ze eigenlijk alleen voor de goedkopere wijnen.

De vraag was echter hoe goed de eigen-merk wijnen nu eigenlijk zijn? Want een beetje sceptisch was ik altijd wel. Maar na de competitie moet ik zeggen dat, hoewel er zoals in andere competities veel variatie was, mijn panel en ik over het algemeen onder de indruk waren. Of het nu instappers Sauvignon Blancs betrof of meer exclusieve Chablis en Barolo, in elke categorie zaten wel wijnen die onze harten sneller lieten kloppen. Daaronder ook mijn wijntip van deze week: de Pinot Grigio van Albert Heijn.

Reageren? redactie.specials@gelderlander.nl

Volledig scherm
© Theo Peeters