'n Goed glas: Buiging voor Miguel Torres

'n Goed glasEen van de genodigden voor de uitreiking van de Masters of Wine Lifetime Award aan Miguel Torres sr. wilde voor hem een diepe buiging maken, maar de patriarch van de Spaanse wijn zag het net op tijd. ,,Alstublieft niet doen’’, zei Torres. ,,Ik ben de koning niet.’’

Nou is hij inderdaad geen monarch, maar Torres is wel een heel grote naam in de wijnwereld, zowel in Spanje als daarbuiten. Hij is ook een innemende verschijning, al oogde hij nu een stuk fragieler dan toen ik hem twintig jaar geleden leerde kennen.

Waarom Miguel Torres de eer te beurt viel? Omdat hij overal en altijd vooruitliep en loopt. Andere producenten zoals Vega Sicilia, Pingus en Telmo Rodriguez hebben ook belangrijke bijdragen aan het Nieuwe Spanje geleverd. Maar Torres heeft meer gedaan dan wie dan ook. Of het nu gaat om technologie, innovatie, duurzaamheid of kwaliteit. Of om zijn eigen waterzuiveringsinstallatie, de 12.000 zonnepanelen, de biomassa-ovens of zijn eigen kwekerij van algen om de uitstoot van CO2 bij de gisting om te zetten in zuurstof. Tachtig procent van alle winst wordt direct terug geïnvesteerd in het bedrijf! Weinig beursgenoteerde bedrijven doen het Torres na.

Overtuiging

Dat voorop lopen deed Miguel Torres vooral uit eigen overtuiging. Vanaf de dag dat hij de eerste keer de bodega van zijn vader binnenliep, had hij ideeën hoe het nog beter zou kunnen. Voor vader Torres waren ze vaak nog te vergaand en de jonge Miguel kreeg vaak niet zijn zin. Zo wilde Torres cabernet sauvignon aanplanten, roestvrijstalen tanks kopen en gecultiveerde gist gebruiken. Allemaal zaken die zijn vader toen nog niet zag zitten. Torres moest noodgedwongen zijn plannen in een bureaulade leggen.

Vader Torres was echter nog niet met pensioen of de jonge Miguel pakte de lijst uit zijn bureau en plantte Cabernet Sauvignon aan. En zie: de 1970 jaargang won in 1979 de Gault Millau Wine Olympiade in Parijs. Het zou het begin zijn van het Torres-tijdperk waarvoor hij nu de prijs krijgt. Toch maar een diepe buiging dan?

Volledig scherm
© Dreamstime