'n Goed glas: De laatste der Mohikanen

'n Goed glasOp de laatste dag van de cursus voor Rioja Educators werd ons in Haro topwijnen van de zeven iconische bodega's van het Railway District aangeboden. Ik wil er niet te veel over uitwijden want dat geeft zo'n patserige indruk. Maar van Viña Tondonia en Rioja Alta tot aan Roda had iedereen zijn beste beentje voorgezet.

Als u denkt dat zij uiteraard alléén maar rode rioja's presenteerden, moet ik u een illusie armer maken. Diverse bodega's schonken juist witte wijnen, vaak op basis van nieuw toegestane druivenrassen als Tempranillo Blanco en Maturana Blanca.

Vreemd genoeg hield wijnmaakster Mercedes López de Heredia haar witte tondonia's in de kelder. De afgelopen decennia moet zij zich de laatste der Mohikanen hebben gevoeld want niemand waagde zich aan witte rioja. Deels omdat de enige toegestane rassen, viura, malvasia en garnacha blanca, neutrale rassen zijn waar je niet makkelijk een spannende wijn van kunt maken, deels omdat het verleidelijk was mee te liften met de stijgende belangstelling voor moderne stijl rode rioja en de hernieuwde interesse in terroir.

Inmiddels hebben meer bodega's hun geld ook op rioja's wit gezet. Dat is nu nog maar 9 procent van het totaal, maar kan uitgroeien tot wel 25 procent, volgens directeur José Luis Lapuente. Dat is dan mede te danken aan de Consejo Regulador die de afgelopen jaren meer inheemse en internationale druivenrassen heeft toegelaten. Bodega's hebben nu zelfs meer opties in witte rassen dan rode!

Die grotere speelruimte staat producenten toe om witte rioja op nieuwe manieren te interpreteren. Vooral de witte tempranillo die qua stijl het midden houdt tussen een rijpe grüner veltliner en een chenin blanc uit Zuid-Afrika trekt de aandacht. Ook de maturana blanca wint terrein. 

Het is de oudste druif van rioja, al in 1622 vernoemd, die lijkt op albariño. Hoezeer ik ook van witte tondonia houd, ben ik fan geworden van de nieuwe stijl witte rioja, getuige mijn wijntip van deze week. Het zal Mercedes goed doen dat de laatste der Mohikanen uiteindelijk navolging heeft gekregen!

Volledig scherm
Wie: Vivanco, Rioja Blanca, Spanje, 2016 Waar: verkrijgbaar voor 8,50 euro bij de zaken van Les Généreux, in Gelderland Proefnotitie: Aangename geur met appel, peer en meloen. Mooi droog en fris in de smaak met appelpuree, witte perzik en limoenen en een toetsje venkel in de afdronk. Bij salades, vis en gevogelte. © vrij
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.