Volledig scherm
© ROLF HENSEL

'n Goed glas: De wereld van Sangiovese

Italië is het meest complexe wijnland ter wereld. Niet alleen staan hier méér druivenrassen dan waar dan ook – schattingen lopen uiteen tussen 800 en 1.000 – in veel gevallen zijn ze uniek voor één bepaalde regio en nergens anders aangeplant.

Die rijkdom aan inheemse rassen moge de onweerstaanbare, Italiaanse hoorn des overvloeds zijn voor de echte liefhebber. Voor veel 'gewone' mensen geconfronteerd met Italiaanse wijn, geeft het meer doodlopende- dan binnendoorwegen.

Het meest bekende rode druivenras is Sangiovese, want het staat over het gehele land, van Sicilië tot aan Veneto. Nooit van gehoord? Dan klinkt Chianti (of Vino Nobile di Montepulciano) misschien wel bekend in de oren? Beide worden gedomineerd door Sangiovese. Want Sangiovese excelleert met andere druiven in een blend zoals Canaiolo, Mammolo en Colorino (of zelfs Cabernet en Merlot). Daarnaast doet de druif het prima solo zoals in Brunello en Rosso di Montalcino. Ook al vermelden die beroemde Sangiovese wijnen het druivenras doorgaans niet op het etiket. Misschien ken je Sangiovese ook niet omdat de druif in Italië zoveel synoniemen heeft (zoals Brunello, Morellino, Calabrese, Nielluccio en Prugnolo Gentile).

Volledig scherm

Afgelopen dagen in Montalcino ben ik weer helemaal onder de indruk gekomen van Sangiovese.. En het liefste nog onversneden. Pure Sangiovese zoals in Brunello is echt onweerstaanbaar!

Tegelijkertijd is tref je juist in deze DOCG de grootste variatie aan in stijl en kwaliteit. Op zich begrijpelijk voor een gebied dat zo'n snelle opmars heeft doorgemaakt, met zoveel nieuwe producenten. Wat dat betreft, gaf mijn bezoek deze week een fascinerende inkijk in de unieke Sangiovese wereld. En in de prijzen die men ervoor vraagt. Want aan goede Sangiovese hangt een prijskaartje (ook aan mijn wijntip van deze week).

Onder mijn lievelingsproducenten in Toscane behoren Antinori, Castello di Ama, Badia a Coltibuono, Isole e Olena, Castello della Panaretta, Fontodi en Querciabella in Chianti Classico; Boscarelli, Dei, Avignonesi, Fassati and Tenuta Valdepiatta in Montepulciano en Salvioni, Stella di Campalto, Talenti, Tassi, Tenuta Le Potazzine en Fuligni in Montalcino. Verschillend in stijl, allemaal fantastisch, én complex. Zéér complex.

Reageren? redactie.specials@gelderlander.nl