Volledig scherm
© Thinkstock

'n Goed glas: een ode aan de kruidige Shiraz

Hickin, de vertrekkende wijnmaker van Jacobs Creek in Australië, vond het altijd ironisch dat Shiraz zijn naam ontleende aan een stadje in Iran. Dat land staat bepaald niet te boek als een paradijs voor wijnliefhebbers. Voor de Fransen is Shiraz overigens een verkeerd woord voor Syrah, maar in werkelijkheid zijn de twee synoniemen.

Australiërs als Hickin prefereren Shiraz, Fransen houden het bij Syrah.Syrah staat in bijna elk wijnland ter wereld aangeplant. In warme en koele klimaten: de druif past zich moeiteloos aan. Het levert uiteenlopende stijlen op, zowel zwaardere als lichtere. Hoewel de Australiërs de oudste stokken ter wereld hebben (sommige tot 160 jaar oud), is Syrah thuis in Frankrijk. Vanaf het noorden van de Rhône, net ten zuiden van Lyon op de beroemde hellingen van Hermitage, volgt de druif de rivier naar de Middellandse Zee en langs de kust naar het westen.

Aanvankelijk gaat Syrah succesvol solo in de appellations (Crozes-)Hermitage, Côte Rôtie, Cornas en Saint-Joseph, met als beroemdste producenten Chave, Guigal, Jaboulet, Rostaing en Chapoutier. Zuidelijker in Frankrijk en in Australië is Syrah vooral een mengdruif. Zo is het een klein maar belangrijk deel van Châteauneuf-du-Pape en een cruciale component van de Cabernet-Shiraz blends in Australië.Zijn sterkste kant is z'n parfum.

In de Rhône (en koelere gebieden in de Nieuwe Wereld) herken je de druif aan zijn kruidige, peperige aroma's met pruim, zwarte bes en drop. Shiraz kan veel hout aan (Frans en Amerikaans) en heeft meer structuur en body dan Pinot Noir. En ja, Syrah is een feest aan tafel. De vollere versies zoals die uit Barossa combineren subliem met grote stukken bief, terwijl de lichtere versies ook passen bij vlezige vissen als tonijn of zwaardvis. Voor Hickin is Shiraz de ultieme barbecue-wijn, bij vlees én vis.

De belangrijkste concurrenten voor Frankrijk komen tegenwoordig uit de Nieuwe Wereld, zoals uit Nieuw-Zeeland (van de Gimblett Gravels), Zuid-Afrika, Californië, Washington State (Red Mountain), Chili en Australië. Zoals mijn wijntip, van Jacobs Creek. Een ode aan vertrekkende wijnmaker Bernard Hickin. Én aan Shiraz.

Reageren? uitenthuis@persgroep.nl