Volledig scherm
© Ed van Alem

'n Goed glas: Elzasser wijnen droog of zoet?

'n Goed glasDertig jaar geleden, toen ik serieus met wijn begon, was de Elzas een populair gebied. Aangezien de flûtes op die uit Duitland leken, was mijn eerste vraag of de wijnen net zo zoet waren als die uit Duitsland. ,,Nee hoor, meneer van Casteren’’, zei de Jacques van Pol, de wijnhandelaar in kwestie. ,,Een paar uitzonderingen daargelaten zijn deze wijnen droog.’’

Maar dat waren de jaren 80. Als ik die vraag tien jaar later had gesteld, weet ik niet of iemand me een correct antwoord had kunnen geven. Want rond de eeuwwisseling waren zelfs de 'droge' Elzasser wijnen (dus geen Vendange Tardive of Sélection de Grains Nobles) in meer of mindere mate zoet! Je wist in een restaurant nooit waar je aan toe was! 

Dat maakte het voor mij erg moeilijk wijnen uit de Elzas aan tafel te bestellen. Behalve van de enkele producent waarvan ik zeker was dat hij een droge stijl maakte. Zoals F.E. Trimbach bijvoorbeeld. Die ben ik dan ook al die jaren trouw gebleven.

Toen ik hoorde dat Jean Trimbach afgelopen week in Bosch en Duin een proeverij voor pers en horeca gaf, wilde ik dan ook van de partij zijn. Hij begreep heel goed dat ik minder Elzas wijnen ben gaan drinken. Gelukkig hoorde ik van hem dat de nieuwe generatie wijnmakers steeds meer een droge stijl aanhoudt. En dat het gebied, stilistisch gesproken, dus steeds minder het ratjetoe van de jaren 90 is.

Maar als u, net als ik, vooral op zoek bent naar een droge stijl, beveel ik u de volgende producenten aan: Jean Becker, Paul Blanck, Josmeyer, Clement Klur, Mittnach Freres, Schlumberger, Marc Beyer en Albert Mann. Ik drink ze allemaal graag, al ben ik diep in mijn hart een grote fan van F.E. Trimbach. Of het nou hun topwijnen zijn of de réserves dan wel de instapwijnen zoals de Pinot Blanc - mijn wijntip van deze week - alles is goedgemaakt.

Sterker nog, als ik u één wijn zou mogen aanbevelen om uw spaarrekening te plunderen, zou het de mineraal verfijnde, complexe 2008 Cuvée Frédéric Emile zijn (€37,00, Albert Heijn). Intens, lang én: beendroog!