'n Goed glas: Frescobaldi's witte wijnen

'n Goed glasTwee weken geleden had ik in restaurant De Hoefslag in Bosch en Duijn een proeverij van de wijnen van Frescobaldi. Toen ik de witte Pomino proefde, gingen mijn gedachten onwillekeurig terug naar vijf jaar geleden.

Toen werd ik voor de inauguratie van de nieuwe wijnkelder van Érrazuriz in Chili gedurende drie dagen per bus van de ene wijngaard naar de andere gereden. Ik keek er elke keer weer naar uit om terug de bus in te gaan. Dat had niets te maken met de luxe van de bus, noch met de bezoeken van Érrazuriz - die waren absoluut top. Neen, het had alles te maken met degene waar ik drie dagen naast zou zitten: Marchesi Vittorio Frescobaldi.

Als nazaat van een familie met meer dan duizend jaar geschiedenis en dertig generaties in de wijn heb je het een en ander te vertellen. Ik hing aan zijn lippen.

Een van de anekdotes die tot mijn verbeelding sprak, had te maken met Prinses Juliana. Die verbleef jaarlijks vlakbij Vittorio's huis in Toscane. Frescobaldi had tot dan toe nog nooit een witte wijn gemaakt maar experimenteerde een jaar met een witte blend. Als echte Toscaan besloot hij het jaar daarop het toch maar bij rode wijnen te houden.

Klaarblijkelijk had Juliana echter in dat ene jaar in een restaurant zijn witte wijn gedronken. En ze was een fan geworden; had de wijn ook in de winkel gekocht. En het jaar daarop vroeg ze haar staf weer die witte wijn van Frescobaldi te kopen. Maar hij was niet meer verkrijgbaar. Daarop stuurde ze iemand naar het huis van Vittorio; of hij nog wat witte wijn had voor Prinses Juliana? Gelukkig had hij dat. 

Het jaar daarop besloot Frescobaldi de witte wijn weer te gaan maken. En hij zorgde er ook voor dat Juliana vanaf die tijd jaarlijks een kist thuis bezorgd kreeg. Vanaf die tijd zou hij niet alleen regelmatig bij Juliana worden uitgenodigd (in Toscane en Nederland), vertelde hij mij, ook werd hij in de loop der jaren een koninklijke huisvriend.

Misschien verbeeld ik het me, maar iets zegt me dat Juliana mede-verantwoordelijk is voor de witte wijnen in Frescobaldi's portfolio.

Volledig scherm
Toosten - proosten - witte wijn - wijntjes - glas - glazen © Dreamstime
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.