'n Goed glas: Frisse Manzanillo of zwoelzoete px

'n Goed glasZijn de mensen die sherry nog kennen, langzaam maar zeker een uitstervend ras? Staat Andalucía's cadeau aan de wereld op het punt te verdwijnen? Ik hoop van niet. Maar afgelopen week in Madrid, toen ik Duty Free een fino wilde kopen, had de Spaanse verkoper geen flauw benul waar ik het over had.

Is sherry dus niet meer relevant? Is sherry slechts nog een drankje voor hoogbejaarde tantes, kapelaans en heerooms? Zeker niet! Ik geloof namelijk in wat ik het Ryanair-effect noem: dat door de vele goedkope vluchten naar Spaanse vakantieoorden, ook massa's jongere mensen in contact komen met sherry.

Als je namelijk aan de tapas bent, zoals ik afgelopen week in Madrid, met een glas manzanilla La Guita en een bord iberico ham, weet je dat niets zo zalig is als sherry. Ook de Solear fino En Rama bij mijn conquiñas (in oloroso en gegrilde knoflook gekookte schelpdiertjes) was een spectaculaire combinatie. Het was zo lekker dat iedereen aan mijn tafel erop over ging.

Sommige mensen laten zich uit het veld slaan door het ingewikkelde sherry-etiket. Ook al is het eenvoudig. Er zijn namelijk maar twee stijlen: één waar tijdens de oudering op vat een gistlaagje (flor) op de wijn groeit, en één waar dat niet gebeurt. De sherry's mét flor zijn fino en manzanilla, en voor een deel van de rijping ook amontillado en palo cortado, terwijl oloroso en pedro ximénez (kortweg px) flor ontberen.

Flor beschermt de wijn tegen oxidatie, hetgeen verklaart waarom fino en manzanilla zo fris en licht is. Oloroso, versterkt tot 18 of 20 procent alcohol, is vanaf het begin opzettelijk geoxideerd en daarmee het rijkst en volst.

Ik kan je niet adviseren welke eerst te proberen: de beendroge, frisse manzanilla of fino die proeft naar amandelen (een aanrader bij Hollandse nieuwe), de oloroso met meer body en smaak van walnoten (bij alle wild), of de zwoel zoete px met zijn uitgesproken smaak van appelstroop en rozijnen (super bij vanille-ijs). Maar één ding is zeker: sherry zal ooit van het toneel verdwijnen. Probeer ze ook want het is sherryweek.

Volledig scherm
© vrij
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.