Volledig scherm
© Ed van Alem

'n Goed glas: Helemaal over op Italiaans wit

'n Goed glas,,Moeten we ugni blanc op het etiket zetten, Cees, of trebbiano?" vroeg Helmut Kohlberg me afgelopen week. Kohlberg is de grootste bodega in Bolivia en ze maken al vijftig jaar ugni blanc, oftewel trebbiano, van een typisch Italiaanse druif.

Hoe je het ook noemt, het is geen spectaculaire druif. Sterker nog, kijken naar driebanden is opwindender dan de wijnen van dit meest aangeplante druivenras van Italië. Het heeft overal in de wereld, ook in Bolivia, dezelfde neutrale geur en smaak en relatief hoge zuren. Ook is het mondgevoel niet groots. En omdat trebbiano vaak in hoge opbrengsten wordt aangeplant, versterkt dat het weinigzeggende karakter. Ik durf te stellen dat de druif schade heeft toegebracht aan het imago van Italiaanse witte wijn en aan de smaak ervan.

Tot voor kort had ik Italië daarom afgeschreven als producent van witte wijn, met uitzondering van de noordelijke gebieden Friuli, Trentino en Alto Adige. Daar proefde ik gewürztraminers, pinot grigio's, sauvignon blancs en zelfs pinot blancs en kerners van hoge kwaliteit. Maar toen ik enkele maanden geleden wijngaarden in Zuid-Italië bezocht, begon ik van mening te veranderen.

Ik proefde fiano, greco en falanghina, en een serie indrukwekkende chardonnays. Aan mijn proeftafel heb ik dit jaar al een aantal echt goede witte Italianen geproefd. Vernacchia's met smaak, soave's met goede concentratie en zelfs spannende pinot grigio's. Ik ben helemaal over op Italiaanse wit. Vooral door hun eigen collectie van inheemse druivenrassen. Maar ook vanwege enkele internationale sterren die men hier omarmd heeft, zoals sauvignon blanc en chardonnay. In vrijwel alle gevallen is er een focus op kwaliteit en fraîcheur.

Ook zie je zo hier en daar wat houtcomplexiteit doorkomen, al heb ik in Italië nog nooit een splinter uit mijn papillen hoeven halen. Tussen al dat geweld van die witte wijnen heb ik tot op heden nog geen grote trebbiano aangetroffen. Maar voor degene die er een kent, hou ik me aanbevolen. ,,Zet er maar ugni blanc op, Helmut.’’