'n Goed glas: Hoe conservatief zijn we?
De wijnhandel is veel minder conservatief dan dertig jaar geleden toen ik er voor het eerst mee kennismaakte, al zeg ik het zelf. In de tijd van Pieter de Bruijn, Pieter Taselaar, Jan-Hein Verlinden en Theo Penris in hun twee- dan wel driedelige pakken met das was de Nieuwe Wereld grotendeels absent en innovatie een vies woord. Het was de tijd van bordeaux, bourgogne, port, sherry, moezelwijnen en rioja. Dat was het.
Delen per e-mail
Nu moet ik toegeven dat ik persoonlijk niets tegen een beetje traditie heb. Als je bij De Bruijn in het kantoor aan de Bijleveldsingel in Nijmegen zit met die klassieke houten lambrisering, voel je toch net iets specialer dan bij de 'Appie' tussen de aanbiedingen. En toch, bedacht ik afgelopen week, ben ik ook trots op wat er allemaal veranderd is in die dertig jaar - en mijn hele bescheiden rol in die revolutie.
Want wijn is gedemocratiseerd. Van elitedrank geworden tot dagelijkse behoefte die je samen met de aardappels, vlees en groente koopt. De wijnhandel van nu is diverser en dynamischer dan ooit. Soms klaag ik wel eens over de consolidatie van de sector en teloorgang van de echte specialist. Maar loop eens een AH-XL binnen en je treft er wijnen aan uit wel twintig landen -of meer. We hebben tegenwoordig biologische wijnen, natuurwijnen, fruitwijnen en Fair Trade.
Allemaal mooi, zult u zeggen, maar wat is het volgende? Waar gaan we heen? Als ik heel eerlijk ben, zie ik geen wereldschokkende innovaties op wijngebied zelf. Maar qua marketing zie ik wel het een en ander komen. We kunnen nog grote stappen maken op het vlak van verpakking en gebruik van het internet en andere media om wijnen aan de man te brengen.
Sommige producenten doen dat al maar ze zijn in de minderheid. De meeste vertrouwen puur op hun product, dat vaak een ouderwets etiket draagt en nauwelijks weet te communiceren met de huidige generatie. We mogen misschien minder conservatief zijn dan 30 jaar geleden, maar erg vooruitstrevend zijn we ook weer niet.
Wat we er zelf ook van zeggen...
Reageren? redactie.specials@gelderlander.nl
Verder in het nieuws
-
'n Goed Glas Over tsunami's van rood fruit
-
'n Goed glas 'n Goed glas: 'Kurk' nog steeds niet verslagen
Afgelopen weekend met vrienden Rob en Marinka gegeten bij restaurant The Winekitchen at Sea in Amstelveen. Rob bestelde een Jean Daneel uit Stellenbosch, een van de beste op hout gerijpte chenin blancs van Zuid-Afrika. Een goede keus. De wijn rook echter naar antieke kast. Een tweede fles werd aangerukt maar ook die had last van een muffe geur. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Frescobaldi's witte wijnen
Twee weken geleden had ik in restaurant De Hoefslag in Bosch en Duijn een proeverij van de wijnen van Frescobaldi. Toen ik de witte Pomino proefde, gingen mijn gedachten onwillekeurig terug naar vijf jaar geleden. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Frisse Manzanillo of zwoelzoete px
Zijn de mensen die sherry nog kennen, langzaam maar zeker een uitstervend ras? Staat Andalucía's cadeau aan de wereld op het punt te verdwijnen? Ik hoop van niet. Maar afgelopen week in Madrid, toen ik Duty Free een fino wilde kopen, had de Spaanse verkoper geen flauw benul waar ik het over had. -
'n Goed glas 'n Goed glas: De laatste der Mohikanen
Op de laatste dag van de cursus voor Rioja Educators werd ons in Haro topwijnen van de zeven iconische bodega's van het Railway District aangeboden. Ik wil er niet te veel over uitwijden want dat geeft zo'n patserige indruk. Maar van Viña Tondonia en Rioja Alta tot aan Roda had iedereen zijn beste beentje voorgezet.
-
'n Goed glas 'n Goed glas: Rioja van de koude grond
Wat is 'klappertanden' in het Spaans?’’ vroeg ik deze week aan Jorge Navascués van Viñedos del Contino in Rioja. We stonden in zijn wijngaard in Laguardia (Álava) in een bodywarmer, sjaal om en muts op. De temperatuur was 11 graden maar het voelde veel kouder. De druiven leken wel ijsblokjes en hoewel Jorge ons had uitgenodigd mee te helpen met de oogst had niemand daar echt zin in. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Tempranillo is de toekomst
Als je ooit The Graduate hebt gezien, herinner je je misschien wel het carrièreadvies dat een zakenman aan Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) geeft op diens eindexamenfeestje? Hij zei: ,,Plastics’’. -
'n Goed glas 'n Goed glas: Helemaal over op Italiaans wit
,,Moeten we ugni blanc op het etiket zetten, Cees, of trebbiano?" vroeg Helmut Kohlberg me afgelopen week. Kohlberg is de grootste bodega in Bolivia en ze maken al vijftig jaar ugni blanc, oftewel trebbiano, van een typisch Italiaanse druif.