'n Goed glas: Ik hou van torrontès!

'n Goed glasIk hou van je florale parfum! Van je markante persoonlijkheid, je uitgesproken smaak en frivoliteit! Ik hou van die wilde frisheid van limoenen, die stuivende lavendel en exotische specerijen. Vandaag kom ik dan ook uit de kast: ik hou van torrontès!

Ken je torrontès nog niet? Welnu, het is een druif die zo Argentijns is als de tango en die, als het aan mij ligt, de komende zomerwijn wordt!

Het heeft een ongewoon verleden met invloeden uit zowel Oude als Nieuwe Wereld. Zijn genetische ouders zijn de ultra-aromatische muscat d'Alexandrië (een ras afkomstig uit de Mediterrannée dat geurt naar verse druiven en limoenzeste) en een ras dat naar de exotische naam van criolla chica luistert (maar verwant is aan de onbeduidende missionera druif die door de Spanjaarden in de 16de eeuw mee naar Zuid-Amerika werd genomen). In Argentinië vonden de twee elkaar en dat leidde spreekwoordelijk tot synergie. Want torrontès is aanzienlijk beter dan de optelsom van de twee individuen.

Toch zijn er mensen die laatdunkend doen over de druif, omdat hij ééndimensionaal zou zijn; omdat het een wijn zou zijn zonder substantie of karakter. Maar hoe meer torrontès ik proef, hoe meer ik het met ze oneens ben. Niet alle torrontès is overigens even goed. De sleutel voor kwaliteit is hoogte. Op 1.700 meter met veel ultraviolette straling en koele nachten (in Cafayate en Salta) behouden de druiven hun fraîcheur en exotische aroma's. Lager gelegen, ten oosten van Mendoza, zijn ze doorgaans vlak en saai. Als je ze naast elkaar proeft, zou je zweren dat het verschillende rassen waren.

Hoewel de gauchos hun geld op malbec hebben gezet - dé Argentijnse wijn bij uitstek - denk ik dat die het nog beter zou doen met torrontès aan zijn zijde. Een extra reden waarom ik dat denk, is dat torrontès een koopje is (we blijven toch Nederlands). Zo kost de uitstekende Michel Torino bij de Sligro bijvoorbeeld slechts €3,95 (exclusief btw), en zijn de meeste torrontès op de reguliere Nederlandse schappen ook maar 5 tot 7 euro.

Volledig scherm
© unknown