Volledig scherm
Foto: ANP

'n Goed glas: ik vertrek... in mijn dromen

Ooit overwogen je geluk in een buitenlands wijndomein te beproeven? Als je net als ik als schrijver, sommelier, importeur of liefhebber werkzaam bent, wed ik dat je er ooit over gedroomd hebt (met de zon in je gezicht en een paar glazen op). Sippend aan een vino in Toscane is het leven als wijnboer verleidelijk, toch? Of toch niet?

Om eerlijk te zijn, is wijnmaken een notoir ondankbaar tijdverdrijf - financieel gesproken dan. Liefst 40 procent van alle Franse wijnbedrijven is eigenlijk bankroet. Die bedrijven raken hun wijnen niet kwijt omdat ze niet modieus zijn of te duur. Vraag het de wijnboeren maar die je op vakantie tegenkomt.

En toch zijn er elk jaar weer avonturiers die zeggen: 'ik vertrek'! Met name naar de Nieuwe Wereld. Doorgaans zijn dat mensen die in een andere sector een vermogen hebben gemaakt en die de aankoop van een wijngoed zien als een lifestyle keuze. Ik zeg niet dat het puur prestige is - al hebben veel van die mensen ego's die minstens zo groot zijn als hun bankrekening -, maar sommigen hebben nog nooit quite gedraaid, en doen daar niet moeilijk over.

Voor ons gewone stervelingen voor wie break-even spelen wel belangrijk is, zijn de drempels hoog. Wijn heeft immers lage marges, hoge kosten, is kapitaalsintensief en moeilijk te verkopen. Ook heb je te maken met Moeder Natuur die hele oogsten in een mum van tijd door vorst of hagel kan verwoesten. Veel mensen onderschatten de risico's.

Betekent dit dat de droom onmogelijk is? Nou nee, niet onmogelijk. Wel heel moeilijk. Om te beginnen, heb je goed fruit nodig. De goedkoopste manier is dat van anderen te kopen. Je hoeft niet je eigen wijngaard te hebben om succesvol te zijn! Selecteer je telers en koop hun fruit om de lange weg naar winst af te snijden. Hetzelfde geldt voor de wijnkelder. Waarom zou je dure machines kopen die je maar een paar weken per jaar gebruikt als je ze ook kan huren? Dus ja, als je heel scherp bent, kun je met beperkte middelen een merk bouwen! En vertrekken! Ik droom er graag over...

Reageren? uitenthuis@persgroep.nl