Volledig scherm
© Thinkstock

'n Goed glas: Italië, Mekka voor wijnavonturiers

'n Goed glasHet recept van Coca Cola, de zoekalgoritmen van Google of de Russische samenzwering tegen Hillary Clinton tijdens de verkiezingen: bepaalde dingen in het leven zijn voorbestemd geheim te blijven. Zo ook het exacte aantal inheemse druivenrassen van Italië. Volgens de kenners moeten het er minstens duizend zijn, maar niemand weet precies hoeveel.

De complexiteit van Italië als wijnland wordt nog versterkt door het feit dat de meeste druivenrassen synoniemen kennen. Neem sangiovese, dat overal in Italië staat aangeplant. In het noorden bekend als brunello, elders als morrellino, prugnolo en nóg twaalf andere namen. En ook nebbiolo, die andere druif uit het noorden, gaat door het leven onder meer dan tien synoniemen.

Dankzij die duizenden inheemse druivenrassen is de diversiteit van Italiaanse wijnen enorm. Op het etiket vinden we dat niet altijd terug. Als er Soave op het etiket staat, zit in de fles in ieder geval garganega, trebbiano di soave en trebbiano toscana, soms nog aangevuld met andere rassen. Ook Valpolicella is een blend van drie inheemse druiven: corvina, rondinella en molinara.

Taurasi is gemaakt van de inheemse aglianico, veel Trentino Rosso van marzemino en Rotaliano van teroldego. Vino da Tavola uit Trentino wordt vaak geproduceerd op basis van schiava grossa, terwijl de rosés veelal gemaakt zijn van lagrein. In Chianti zit naast sangiovese ook canaiolo nero, in Torgiano zit ook ciliegiolo en de topwijn van Montefalco bestaat grotendeels uit sagrantino. Zes van de tien wijnen uit Calabria zijn gemaakt van gaglioppo en op Sicilië is de Etna Rosso gemaakt van de nerello. En zo kan ik nog pagina's doorgaan. Telkens als ik in Italië kom, ontdek ik weer een nieuwe wijn met inheemse druivenrassen. Wat dat betreft, is Italië het mekka voor wijnavonturiers.

Afgelopen maand kwam Mark Engelman van Provino, een kleine Italië-specialist uit het zuiden des lands, naar me toe met een gamba di pernice. Wéér een Italiaans ras dat mij niet bekend was! Het blijkt ook nog een van de alleroudste druiven van Piëmonte te zijn waarmee nog slecht zes wijnmakers werken. Maar houd dat laatste wel geheim, anders gaat straks iedereen erachteraan.