Volledig scherm
© AD

'n Goed glas: 'Kurk' nog steeds niet verslagen

'n Goed glasAfgelopen weekend met vrienden Rob en Marinka gegeten bij restaurant The Winekitchen at Sea in Amstelveen. Rob bestelde een Jean Daneel uit Stellenbosch, een van de beste op hout gerijpte chenin blancs van Zuid-Afrika. Een goede keus. De wijn rook echter naar antieke kast. Een tweede fles werd aangerukt maar ook die had last van een muffe geur.

Vervolgens bestelden we de Ollieux Romanis Blanc Cuvée Prestige uit Corbières. Een in Bourgondische stijl gemaakte blend van marsanne en roussanne. Maar die meurde nóg erger en smaakte ook zo! Tot drie keer toe hadden we kennis gemaakt een chemisch stofje dat 2,4,6-trichloranisol heet. Dat mag klinken als een luchtverfrisser maar is het tegenovergestelde. TCA, zoals het beter bekend staat, is namelijk verantwoordelijk voor de foute smaak in wijn die we 'kurk' noemen. Het ontstaat als een schimmeltje dat in de kurk huist in contact komt met chloormoleculen in de wijnkelder. Als de kurk besmet raakt, besmet de kurk op zijn beurt de wijn.

De grootste boosdoener

Er kan van alles misgaan met een fles wijn, van een tweede gisting tot bacterieel bederf, maar 'kurk' is nog steeds de grootste boosdoener. Twee tot vijf procent van alle flessen met een natuurkurk hebben er last van. Van de duurste chateau bottelingen tot aan alledaagse slobber, TCA kent geen onderscheid. In extremo maakt kurk de wijn ondrinkbaar (al is het ongevaarlijk voor je gezondheid); in lichtere vormen verliest de wijn slechts zijn fruit. Hoewel we aanvankelijk dachten dat de muffe geur van de kurk zelf afkomstig was, is een jaar of vijf geleden vastgesteld dat TCA onderdrukking van ons reukvermogen veroorzaakt en zo voor de muffe geur zorgt.

Alternatieven voor natuurkurk zijn de schroefdop en kunststof kurk, maar ook zij hebben nadelen. Schroefdop wordt door veel mensen (abusievelijk) geassocieerd met goedkope wijn en kunststofkurk is moeilijk uit de fles te trekken. Uiteindelijk waren vier flessen nodig om tot één zuivere te komen; maar van de tweede fles Ollieux Romanis hebben we dan ook extra genoten. Al is 'kurk' nog steeds niet verslagen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.