Volledig scherm
© Dreamstime

'n Goed glas: Memorabele wijnspijsmiddag

We leven in een wereld waarin grenzen vervagen, waarin supermarkten verzekeringen verkopen, voetbalclubs hun eigen creditcards hebben en de paus blogt. Ook in wijn is de tijd voorbij dat je met bordeaux of bourgogne kon volstaan. Je moet op zijn minst een natuurwijn hebben, een biologisch dan wel een biodynamische wijn of een exotisch druivenras c.q. herkomstland hebben.

Het summum van die nieuwe realiteit was een lunch afgelopen week in restaurant De Lindehof in Nuenen. In combinatie met de onnavolgbare keuken van twee Michelinsterren-chef Soenil Bahadoer presenteerden zeven importeurs onder de naam 'Sommelierswijnen' hun aanbod van gegiste druivensappen. 

Eigen signatuur

Zeven importeurs die op hun eigen manier etnisch en grensverleggend durven te zijn, zij het door hun gehele assortiment betrekken uit één land of gebied, of één heel duidelijke eigen signatuur te hebben.

Zo betrekken Sapna Knijnenburg-Prabhu en Victor Petit van Asian Wineshun wijnen van producent Sula uit India, aangevuld met wijnen uit Armenië, Libanon en Thailand. Alto Vino richt zich op autochtone druivenrassen uit Italië. David Lumer importeert Argentijnse kwaliteitswijnen die bewijzen dat uitzonderlijk en betaalbaar samen kunnen gaan. De Geluksdruif van Olivier Schutte importeert wijnen waar je volgens hem gelukkig van wordt, vooral uit Mediterrane gebieden. 

Bernd Weeke specialiseert in Duitsland en Oostenrijk en enkele Zuid-Europese landen. La Vie le Vin doet alleen boutique producenten uit de Provence, het Alpengebied en Languedoc, terwijl Wilmy Matton zich puur richt op Portugese (versterkte) wijnen, waaronder port, madeira, aguardente en bagaceira. De combinaties tussen deze wijnen en de exotische keuken van De Lindehof zorgde voor een memorabele wijnspijsmiddag.

Kiezen

Een wijn kiezen uit zo'n divers assortiment is bijna onmogelijk. Op het gevaar af beschuldigd te worden van discriminatie, tussen al die etnische wijnen, heb ik voor mijn wijntip van deze week gekozen voor de Roter Veltliner (die overigens wit is) van Lekker Sapje. Een inheems druivenras uit Oostenrijk met een volle, kruidige smaak die het uitzonderlijk goed doet aan tafel. En niet alleen bij De Lindehof!