Volledig scherm
© ROLF HENSEL

'n Goed glas: Mijn favoriete Spanjaard

Spanje heeft meer neutrale druivenrassen dan het lief is - de airén en viura zijn nog saaier dan gras - maar het heeft ook inheemse juweeltjes. Tussen die autochtone rassen steken er drie mijlenver bovenuit, wat mij betreft.

Dat zijn verdejo uit Rueda, albariño uit Rías Baixas en godello uit Valdeorras. Alle drie afkomstig uit het koeler deel van Spanje, uit het noordwesten. Uiteraard is dat geen toeval. Het klimaat leent zich hier expliciet voor wit, terwijl het overgrote deel van Spanje klimatologisch vooral voor rood geschikt is.

Toch staan deze rassen pas sinds relatief kort bekend als witte wijnen. Tot voor enkele decennia werden ze namelijk slechts gebruikt voor distillatie-alcohol voor de versterking van sherry. Pas na de introductie van koeling in de kelders vanaf de jaren 80 maakt men er weer frisse, witte wijnen van. Voor die tijd was het zelfs in het noordwesten nog te warm tijdens de oogst en oxideerden de witte wijnen waar je bij stond. Distillatie was een logische volgende stap.

Inmiddels is de populariteit van deze bianco's zo groot dat ze de meer traditionele gebieden voor witte wijn zoals La Mancha, Somontano en zelfs Penedés hebben verdringen. Ja, ik zou zo ver willen gaan te zeggen dat ze een nieuwe dimensie hebben gegeven aan Spaanse wijn.

Mijn persoonlijke favoriet van de drie is albariño, en niet alleen in de winkel maar ook op de wijnkaart. Het is de ster van Galicië. Al oudert de wijn prima heb ik een voorkeur voor jeugdige albariño's. Smaak en stijl zijn moeilijk onder woorden te brengen; denk aan citrus, rijpe appels en witbier. De beste albariño's hebben de fraîcheur en kruidigheid van grüner veltliner gecombineerd met de body en concentratie van chenin blanc. Aan tafel is het de ideale compagnon van vis, schelp- en schaaldieren.

Ik zou graag willen dat meer producenten overschakelden op schroefdop, maar dat is de enige kritiek die ik momenteel op ze heb. Onder mijn persoonlijke favorieten ook de wijntip van deze week: de albariño van Veiga da Princesa van Les Généreux. Verfrissend, opwekkend, fascinerend. En alles behalve saai.