Volledig scherm
© ROLF HENSEL

'n Goed glas: Neutrale smaak als succesfactor

'n Goed glasHebt u zich ook wel eens Sisyphus gevoeld? Een metaforische rolkei tegen de steile heuvel opduwend die telkens vlak voor de top weer terugrolt. Waardoor je gedoemd bent eeuwig die rolkei opnieuw en opnieuw de steile berg op te moeten duwen?

Nou, lees voor Sisyphus en die rolkei ondergetekende en pinot grigio. De afgelopen vijf jaar heb ik een niet al te subtiele anti-campagne gevoerd tegen dit Italiaanse witte ras. En je raad het niet, maar de verkopen van pinot grigio zijn in diezelfde periode geëxplodeerd. Sinds twee jaar is er zelfs een tekort!

De vraag is waar de populariteit van pinot grigio vandaan komt. Want van zijn smaak moet hij het niet hebben. Die is op zijn best ingetogen, maar in veel voorkomende gevallen zelfs smakeloos. Toch is die hele neutrale smaak juist een van pinot grigio's sterkte punten. Net zoals het in de jaren 80 de kracht van chardonnay was. Niemand was er écht gek op maar er waren ook maar héél weinig mensen die er iets tegen hadden. Daarom stond chardonnay toen -en pinot grigio nu - bovenaan de lijst van witte-wijn-kandidaten als je een feestje geeft. Niemand heeft er een probleem mee.

Een andere populariteitsfactor is de prijs. Er is veel pinot grigio te koop onder vijf euro, waardoor de druif voor veel mensen toegankelijk is. Maar om voor die prijs in de winkel te kunnen liggen, heb je hoge opbrengsten nodig die in Italië alleen in het gebied tussen Treviso en Udine mogelijk zijn.

Andere Italiaanse pinot grigio's zijn duurder. Vooral als ze uit het koelfrisse noorden van Italië komen, uit Trentino, Alto Adige of Friuli - zoals mijn wijntip van deze week.

Dat betekent dan ook dat veel van die goedkope pinot grigio's niet uit Italië komen, maar pinot gris zijn uit wijnoorden in Frankrijk, Californië, Zuid-Afrika en Roemenië. Op zich niet zo erg, want veel verschil in smaak is er niet.

Tenslotte is de naam belangrijk. Iedereen kan pinot grigio uitspreken, het klinkt oer-Italiaans en als je het een beetje cool uitspreekt, klinkt het sexy. Met mijn wijntip van deze week kan ik mijn Sisyphusarbeid maar beter staken.