'n Goed glas: Niet van elkaar te onderscheiden

'n Goed glasWat is het verschil tussen een wijn uit de Oude Wereld (Europa) en de Nieuwe Wereld (alles buiten Europa: Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland)? Dertig jaar geleden, toen ik voor het eerst wijnen uit de Nieuwe Wereld proefde, waren ze eenvoudig van die uit Europa te onderscheiden.

Die uit de Nieuwe Wereld waren fruitintens, soepel, vaak met vanilletonen van nieuw hout en met de naam van het druivenras op het etiket. Europese wijnen waren eleganter, subtieler met minder alcohol, meer tannine en vaak meer fraîcheur. Marketing was een vies woord in Europa, en modieus daarbuiten.

Het grootste contrast tussen de twee werelden echter – in de toen gangbare opinie – was de filosofie. In de Nieuwe Wereld werden de wijnen in de wijnkelder gemaakt; in de Oude Wereld spreekwoordelijk in de wijngaard. Terroir (effect van de omgeving van de druivenrank op de smaak en stijl van de wijn) was een exclusief Frans – en later Europees – fenomeen; voor wijnmakers uit de Nieuwe Wereld was dat woord een typisch Frans excuus voor slechte kwaliteit.

Blindproeverij

En tegenwoordig? Afgelopen maand had ik een blindproeverij in Engeland met collega-Masters of Wine met wijnen uit beide werelden. Hoewel ik echt een van de beste proevers in Nederland ben als het gaat om blind wijnen herkennen, ging ik in beide proeverijen meerdere keren onderuit. 

Zo versleet ik de Ocio Pinot Noir van Cono Sur uit Casablanca uit Chili voor een Pommard uit de Côte de Beaune in Bourgogne. En dacht ik bij de Oakridge Chardonnay van de Willowlake Vineyard aan een Meursault. Bij zeven van de twaalf wijnen had ik echt géén idee of ze uit de Nieuwe dan wel de Oude Wereld afkomstig waren. Qua stijl en kwaliteit lag het enorm dicht bij elkaar.

De conclusie is dat de Nieuwe van de Oude Wereld heeft geleerd zich te richten op unieke gebieden en wijngaarden. Terwijl de Oude van de Nieuwe Wereld heeft geleerd als het gaat om hygiëne en bereiding in de kelder. Hierdoor zijn de topwijnen uit beide werelden er enorm op vooruit gegaan. En soms niet meer van elkaar te onderscheiden.

Volledig scherm
© Else Loof