Volledig scherm
© Thinkstock

'n Goed glas: Onaantastbare wijnvesting

'n Goed glasIn Tilburg werd mij aan de toenmalige Katholieke Hogeschool Tilburg de economische wet bijgebracht dat stilstand achteruitgang is. Maar afgelopen donderdag ging die economische wet even niet op voor Marcel en Astrid Donders en iedereen die betrokken is bij het mooie bedrijf van Robbers & Van den Hoogen in Arnhem. Want bij het bereiken van de gedenkwaardige leeftijd van 175 jaar moet je even stilstaan.

Robbers & Van den Hoogen is een wijnbedrijf dat bij koninklijke beschikking Hofleverancier is en een wijnkelder omgetoverd tot wijnmuseum huisvest aan de Velperweg in Arnhem. Midden in een dynamische stad is het een gegeven; een onaantastbare wijnvesting die er altijd is geweest en altijd zal blijven. Al vindt Marcel Donders soms wel dat het een misleidende façade voor hun zaak is. ,,Er zijn mensen die denken dat we een stoffig bedrijf zijn. Maar wat kun je doen? Ik kan het moeilijk roze schilderen of verlichten met neonlicht.''

Robbers & Van den Hoogen beheerst het kunstje van wijnverkopen met bijzondere vaardigheid. Op diverse momenten in het bestaan hebben de Donders besloten het bedrijf te herstructureren. Want ze hebben nooit de relatie met de realiteit uit het oog verloren. Dat betekende onder meer dat toen de wijnkelder niet meer actueel was, deze werd omgebouwd tot wijnmuseum. Dat er een multifunctionele, moderne markies aan het gebouw werd gezet voor vergaderingen en presentaties. En dat er rondleidingen werden georganiseerd en wijntoerisme werd geïntroduceerd.

En als Robbers & Van den Hoogen nu slechte wijnen zou hebben, zou dat allemaal irrelevant zijn. Maar dat hebben ze niet. De lijst is lang, variërend van wijnen voor alledag tot Grands Crus Classés. Onnodig te vermelden dat je geen slobberwijnen van €2,99 zult aantreffen in het assortiment. De clientèle bestaat vooral uit liefhebbers en horeca die beseffen dat als je een beetje meer betaalt, je zoveel meer terugkrijgt in termen van smaak en kwaliteit. Die filosofie zie je ook terug in de drie jubileumwijnen die dit jaar gelanceerd werden: een sappige bordeaux, een krachtige blend uit Mendoza en een elegante rioja. Waaronder mijn wijntip van deze week.