Volledig scherm
© Dreamstime

'n Goed glas: Onder vinologen

Waarschijnlijk geldt het ook voor vakbroeders in andere takken van sport, maar vinologen hebben zo hun eigen vocabulaire. Onder elkaar hebben we het over chaptaliseren, edele rot, koude stabilisatie, mono-cépages en groene oogst.

Termen die het grote publiek over het algemeen weinig zullen zeggen. Sterker nog, het zijn woorden en gesprekken die tamelijk vermoeiend over kunnen komen voor buitenstaanders. Ik besef dat luisteren naar een alcoholisch op dreef geraakte vinoloog een hele opgave is.

Volledig scherm

Dat bewustzijn is mede de reden waarom we – als vinologen – vaak samenklitten. Vergelijk het met wetenschappers. Dat samenklitten doen we het liefst in verenigingsverband en als voorzitter van de Verenigde Vinologen weet ik dat we wat dat betreft voorzien in een behoefte. Alle freaky wijnonderwerpen waar je het thuis niet over mag hebben -hoeveel maanden een wijn op hout heeft gelegen, wat voor soort eiken, van welke kuiper en hoe oud- vinden wij heerlijk om met elkaar te bespreken. 

Op wijnreis naar Chili en Nieuw-Zeeland genieten we als een wijnmaker ons margarodes laat zien (larfjes in bolletjes die parasiteren op de wortels van de wijnstok), zijn nieuwe 'eieren' demonstreert (moderne interpretatie van amfora's uit de Oudheid) en uitlegt waarom dat zíjn manier van 'pigeage' (onderdompeling van de hoed van schilletjes en pitjes in de most) de beste is.

Komende week hebben we onze algemene ledenvergadering met aansluitend een lezing en proeverij over Griekse wijnen. We proeven dan een meer en minder obscure wijnen en praten erover. De proefnotities die we daarbij gebruiken, zijn een ander voorbeeld van onze geheimtaal. 'Kurk', 'stroef', 'reductie' en 'afdronk' betekenen specifieke dingen voor een vinoloog; gebruik ze in een alledaagse conversatie en mensen wenden zich van je af. 

Daarom probeer ik me op deze plek altijd ver van het vinologenjargon te houden en meer beeldend te schrijven. Zodat u zich een beeld kunt vormen van de sensaties die ik meemaak als ik die wijnen proef. Vooruitlopend op zondag hierbij alvast een aanrader wat Griekse witte wijnen betreft, de Notios van Gaia. Een wijn die vinologen 'mineraal' zouden noemen.

Reageren? redactie.specials@gelderlander.nl