'n Goed glas: Ook interesse in natuurwijnen?

'n Goed glasOp de wijnkaart van restaurant Breda in Amsterdam vond ik een hele pagina met 'natuurwijnen', waarvan een aantal ook nog per glas. Ik kon de verleiding niet weerstaan. Zou het mijn kijk op wijn voor altijd veranderen?

In de wijnwereld zijn natuurwijnen controversieel. Als je naar de cynici luistert – en dat zijn er nogal wat – is de naam natuurwijn vooral een excuus voor slechte kwaliteit. Volgens een Kaapse wijnmaker die ik onlangs sprak, kan iedereen 'vin de nature' maken: ,,Doe niks en laat de boel oxideren waardoor iets onstabiels ontstaat dat je dan bottelt.’’ Volgens hem is de rol van de wijnmaker juist om in te grijpen en het níet aan moeder natuur over te laten.

Een van de problemen met natuurwijnen is dat er geen officiële definitie is. En ook geen organisatie die waakt over kwaliteit en certificering. De meeste natuurwijnen zijn doorgaans wel gemaakt van biologisch geteelde druiven, gegist op de schillen (ook de witte wijnen), met lokale gist en zonder (al te veel) sulfiet. En doorgaans zijn ze ook niet geklaard, noch gefilterd. Het idee van de bedenkers is om zo min mogelijk in te grijpen en zodoende een zo natuurlijk mogelijk product te maken.

Natuurwijnen hebben in Nederland een kleine, maar toegewijde schare fans. Importeurs zijn ondermeer De Geluksdruif, Vleck Wijnen, Yan Florijn, Pieksman Wijnimport en Vinoblesse. Ze pretenderen ook niet dat het wijnen zijn voor ieders smaak. Maar ze bieden wel een alternatief, zowel in filosofie als smaak. Restaurants hebben ze in het zadel geholpen. En consumenten houden van de verhalen achter de etiketten.

Mijn mening over natuurwijnen? Soms kunnen ze me bekoren. Als regel zijn ze niet aromatisch, maar op hun best geven ze een textuur, balans en intensiteit die 'anders' is. Ik wil niet te excentriek overkomen maar sommigen hebben zelfs een innerlijke vitaliteit die ik soms in gewone wijnen mis. Natuurwijnen zijn zeker ambachtelijk gemaakt en doorgaans prijzig, zelden onder een tientje. Geïnteresseerd? Wellicht verandert het jouw kijk op wijn wel voor altijd!

Volledig scherm
© Ed van Alem