Volledig scherm
foto Herman Stöver

'n Goed glas: Op onze wijnmakers!

Voor sommigen staat 'Hollands' voor windmolens, klompen, Goudakaas en tulpen. Voor anderen – iets minder idealiserend – staat het ook voor wiet, de Gay Parade, Geert Wilders en Louis van Gaal. Wat het antwoord ook moge zijn – het Nederlands elftal en Heineken zullen vroeg of laat ook wel genoemd worden – is het onwaarschijnlijk dat 'wijnbouw' in het rijtje zal staan.

Terwijl voor Fransen, Italianen, Spanjaarden en Duitsers wijn integraal onderdeel van hun nationale identiteit is, is het voor ons Nederlanders niet meer dan garnituur. Het enige internationaal aansprekende product dat we op wijngebied wisten voort te brengen, is VacuVin (het pompje om de lucht uit de fles te trekken zodat we het restant voor morgen kunnen bewaren).

Niet dat we geen wijn drinken hoor, we drinken het graag, als het maar niet te duur is en als het maar van elders komt. Onze eigen wijnsector zien we niet echt voor vol aan.

Uitstekend niveau
Mijn mening zal u daarom misschien verbazen, maar ik vind dat we tegenwoordig wijn van uitstekend niveau maken in Nederland. De betere kwaliteit is een redelijk recent fenomeen. Toch durf ik tegenwoordig zonder gêne met een Nederwijn op een internationale proeverij te verschijnen.

De Wijnkeuring der Lage Landen van afgelopen week, een blindproeverij van bijna 200 wijnen uit voornamelijk Nederland en België, is een goede graadmeter van waar we staan. Ik proefde onder meer mousserende wijnen en was blij verrast.

Kostbaar
Wijnmaken in een dichtbevolkt landje als het onze, waar het klimaat vaker een belemmering is dan een voordeel, is een kostbare aangelegenheid. Ik heb al vaker tegen wijngaardeniers gezegd: de enige manier om op lange termijn winstgevende wijnbouw in Nederland te bedrijven, is door 'belletjes' te gebruiken. Daarom was ik ook zo content met de kwaliteit van de bubbels op de keuring.

Onze nationale wijnproductie is minuscuul – wat we hier maken, past in één grote tank in Australië of Zuid-Afrika –, onze reputatie is groeiende. Terwijl we net onze olympiërs hebben geëerd, zouden we ook het glas moeten heffen op onze nationale wijnmakers. Ze zijn misschien niet zo beroemd als Dafne Schippers maar bijna net zo goed in wat ze doen.

Reageren? uitenthuis@persgroep.nl