Volledig scherm
© SXC

'n Goed glas: Pinot Bianco!

Betrouwbare statistieken en Italië gaan niet goed samen. Sterker, de kans is groter om een prosecco met de paus te drinken dan accurate informatie van de autoriteiten te ontvangen over wat precies aangeplant staat. Daardoor is elke uitspraak over Italiaanse wijnbouw vooral giswerk. Zelfs over welke kleur dominant is.

Ofschoon Italiaanse wijn vooral bekendstaat vanwege zijn rosso's ga ik er daarom toch vanuit dat wit de overhand heeft. Direct na Sangiovese zijn namelijk trebbiano, cataratto en pinot grigio het meest aangeplant. En in hun kielzog volgen druifrassen als prosecco, fiano, greco, arneis, cortese, verdicchio, grillo, garganega, ribolla gialla en pinot bianco.

Kwaliteit
Niet alleen kwantitatief doen Italiaanse witte wijnen het goed. Ook kwalitatief zijn ze enorm vooruitgegaan. En de beste zijn gemaakt van inheemse druivenrassen. Niet dat je in Italië geen chardonnay of sauvignon blanc tegenkomt, maar internationale rassen zijn echt een minderheid.

Italië doet het vooral met autochtone druiven en hun unieke smaken. Ondertussen tenminste, want helaas hebben die wijnen lange tijd hun potentieel niet laten zien. Dat is vooral omdat de nadruk lag op hoge opbrengsten in de wijngaard, té vroeg plukken om verlies door slecht weer in de laatste weken te voorkomen en té hoge gistingtemperaturen in de kelder (omdat er nog geen koeltechniek was). Geen wonder dat ze eeuwen naar niets smaakten.

Parfum
Een andere reden was dat veel wijnen ook werden ingezet om hardere rode wijnen – zoals chianti – te verzachten en van meer parfum te voorzien. Voor goedkope marsala, vermouth of anonieme mengwijnen. En er zijn nog steeds wel saaie witte wijnen in Italië, vooral van trebbiano, prosecco en pinot grigio. De betere kunnen heel goed zijn, zoals ik afgelopen week ervoer in Alto Adige. Verrassend genoeg scoorde Pinot Bianco bij mij daar heel hoog.

In Alto Adige met zijn relatief hoge temperaturen en hoge UV krijg je een veel vollere stijl dan elders met toch een kenmerkende mineraliteit.Italianen mogen een beetje vaag zijn over wat ze waar hebben aangeplant, maar wat maakt het uit als de wijnen zo goed smaken als mijn wijntip van deze week?

Reageren? redactie.specials@gelderlander.nl