'n Goed glas: Rioja van de koude grond

'n Goed glasWat is 'klappertanden' in het Spaans?’’ vroeg ik deze week aan Jorge Navascués van Viñedos del Contino in Rioja. We stonden in zijn wijngaard in Laguardia (Álava) in een bodywarmer, sjaal om en muts op. De temperatuur was 11 graden maar het voelde veel kouder. De druiven leken wel ijsblokjes en hoewel Jorge ons had uitgenodigd mee te helpen met de oogst had niemand daar echt zin in.

Veel mensen die nog nooit in Rioja zijn geweest gaan er vanuit dat het er altijd warm en zonnig is omdat het Spaans is. En in een van de drie deelgebieden van Rioja (het vlakkere, meer mediterrane Rioja Baja) kan het kwik inderdaad oplopen, hartje zomer. De twee andere deelgebieden echter (Rioja Alavesa en Rioja Alta) liggen een stuk hoger en zijn koeler. Je zult hier in oktober ook niemand meer in een T-shirt zien rondlopen.

Niet alleen bestaan er misverstanden over het klimaat in Rioja, dat geldt ook voor de stijl. Veel mensen denken dat Rioja synoniem staat voor wijnen met een romige vanillesmaak (dankzij jarenlange houtrijping op oude, Amerikaanse vaten). Hoewel die rioja's er nog steeds zijn, is er geen wijngebied in de wereld waar de afgelopen twintig jaar meer is veranderd dan in Rioja.

Naast de traditionele stijl is er een moderne rioja ontstaan met een diepere kleur, specerijenrijkere smaak (door gebruik van nieuw Frans eiken), meer structuur en langer bewaarpotentieel. Alhoewel sommige producenten een beetje zijn doorgeslagen in die internationale smaakstijl, zijn de beste modernisten van wereldklasse.

De allerbeste wijnen echter, wat mij betreft, zijn Rioja's terroirwijnen; wijnen afkomstig van één commune of zelfs één wijngaard. Wijnen met karakter, mineraliteit, en een unieke smaak en stijl. De beste wijngaardwijnen - denk aan Artadi's Viña El Pison en Benjamín Romeo's Contador of Finca Allende's Auruas - zijn helaas nog zo beperkt verkrijgbaar dat je er een tweede hypotheek voor moet afsluiten! Dat geldt gelukkig niet voor mijn wijntip. Van één wijngaard maar betaalbaar!

Volledig scherm
© Dreamstime
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.