'n Goed glas: Rosé, als hij maar bleekroze is

'n Goed glasVerrassend wat je tegenkomt als je oude foto's bekijkt uit je studententijd. Samen met collega oud-praesides van Sint Olof hadden we afgelopen week een diner op de sociëteit en zagen we onszelf terug op portretten van de besturen in de Senaatskamer. We moesten lachen om de haarstijl die we droegen in onze tienertijd, de wijde broekspijpen en hoe de senaten van de jaren 60 er nog in jacquet op stonden terwijl die van de jaren 70 hippies waren. Op een van die portretfoto's trof ik ook een fles Mateus-rosé in de achtergrond aan. Eentje met een half afgebrande druipkaars erop.

Mateus en rosé waren synoniem in die tijd. Net als Spa Rood en bruiswater. Misschien was 't het vooruitzicht om caveau te moeten drinken of medium sherry, beide in trek in die jaren, dat rosé zo populair maakte. Al geloof ik dat veel consumenten ook gecharmeerd waren van de alternatieve inzetbaarheid van de Mateus-buikfles als kandelaar of lampenkaphouder.

Verder was rosé vooral een seizoensdrank; buiten de zomer om werd het alleen nog verkocht voor Valentijnsdag.

Hoe anders ziet de wereld van rosé er tegenwoordig uit! Mateus is slechts een van de vele merken op het schap, er zijn rosés in alle smaken en stijlen voorstelbaar en voor elk moment in de dag, week en jaar. En we drinken het echt vaker dan vroeger. Van nog geen drie procent in 1960 drinken we sinds 2010 bijna twaalf procent rosé per jaar. Elk jaar weer. Dat is vier keer zoveel. En dat doen we het hele jaar door.

Van de andere kant is er ook weer niet zoveel veranderd. In plaats van dominantie van één merk, Mateus, is er vandaag de dag de dominantie van één kleur.

Moderne rosé mag er nog steeds zijn in elke smaak en stijl voorstelbaar - als hij maar bleekroze is, zoals een Provence rosé. Waar hij ook vandaan komt, hoe hij ook moge smaken, zolang als hij maar een lichtroze zweem heeft, is het goed. Dieper van kleur of meer oranje is onacceptabel. De kleur is allesbepalend.

Volledig scherm
© Thinkstock