Volledig scherm
Foto: ANP

'n Goed glas: Sherry, de wederopstanding

Menig bejaarde zou zich spontaan in haar sherry verslikken, maar er is een reëel gevaar dat sherry weer 'in' raakt! Tapasbars en de moderne gastronomie zijn langzaam maar zeker het stoffige imago van 's werelds meest traditionele versterkte wijn aan het omvormen tot iets hips, iets cools.

Afgelopen maand tijdens een paar dagen vakantie in Zuid-Spanje zag ik in de hoofdstad van sherry – Jerez in Andalucía – zelfs lui met piercings en tattoos aan de fino. Met de tekst #sherry op je T-shirt hoorden zij er helemaal bij.

Wederopstanding
De wederopstanding van sherry begon enkele jaren geleden in de Verenigde Staten. Vooral aan de oost- en westkust werd de drank ontdekt vanwege zijn unieke smaak, stijl en wijnspijs-mogelijkheden. Het ging zo goed dat sherry inmiddels een zelfstandige categorie is geworden.

Daar moet ik wel bij vermelden dat sherry in de VS geen bagage heeft zoals in ons land. Daar wordt het nog steeds geassocieerd met borrelende tantes. Ook al drinken we in Nederland langzaam maar zeker meer authentiek droge sherry, het halfzoete 'medium' blijft toch onverkort populair, in het bijzonder bij de oudere garde.

Kans
De vraag is hoe sherry zijn kansen ook in ons land kan keren. Het promoten van de wijn in de wijnspijs is een goede optie. Ook is een bezoek aan Jerez een overtuigende ervaring (en de link met het toerisme: flamenco, dressuur, de culinaire ervaring (zoals La Carboná en El Bichero in Jerez en Aponiente in Sanlucar de Barrameda), een bezoek aan de bodega's (een belevenis!), strand en golf).

De béste manier om wijnliefhebbers te overtuigen, is sherry's diversiteit en exclusiviteit. Om ze sherry te laten proeven. Ook al is er niet zo veel van beschikbaar, met name van de top solera's en añada's (vintage). Die gaan van de beendroge versies (fino, manzanilla, palo cortado), perfect combinerend met haring, tot zwoel zoete sherry's (oloroso en PX) die het super doen bij kaas, ijs of chocola.Ik was zelf bij Bodega Lustau maar zou het u niet adviseren ... Dan zou u vast en zeker ook een fan worden en zorgen dat sherry weer 'in' raakt.

Reageren? uitenthuis@persgroep.nl

  1. 'n Goed glas: Rosé, als hij maar bleekroze is
    'n Goed glas

    'n Goed glas: Rosé, als hij maar bleekroze is

    Verrassend wat je tegenkomt als je oude foto's bekijkt uit je studententijd. Samen met collega oud-praesides van Sint Olof hadden we afgelopen week een diner op de sociëteit en zagen we onszelf terug op portretten van de besturen in de Senaatskamer. We moesten lachen om de haarstijl die we droegen in onze tienertijd, de wijde broekspijpen en hoe de senaten van de jaren 60 er nog in jacquet op stonden terwijl die van de jaren 70 hippies waren. Op een van die portretfoto's trof ik ook een fles Mateus-rosé in de achtergrond aan. Eentje met een half afgebrande druipkaars erop.