Volledig scherm
© Thinkstock

'n Goed glas: Tempranillo is de toekomst

'n Goed glasAls je ooit The Graduate hebt gezien, herinner je je misschien wel het carrièreadvies dat een zakenman aan Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) geeft op diens eindexamenfeestje? Hij zei: ,,Plastics’’.

Op mijn eerste wijnreis naar Australië deed Tim Adams in de Clare Valley een soortgelijke voorspelling. Het was op een moment dat ik nog geen idee had dat ik wijnschrijver zou worden maar het is me wel bijgebleven. Hij zei: ,,Tempranillo’’.

Ik had uiteraard gehoord van de druif maar had de naam zelden op een etiket gezien. Ik wist dat het Spanje's beste druivenras was en dat het buiten het Iberisch schiereiland niet veel aangeplant stond. Maar in de loop der tijd ben ik me gaan realiseren dat Tim Adams gelijk had. Tempranillo is een druif van wereldklasse en zou in meer landen aangeplant moeten staan.

Het is significant beter dan merlot en betrouwbaarder dan pinot noir. Daarbij kan het net zo goed ouderen als cabernet sauvignon.

Tempranillofielen moeten het echter nog steeds hebben van Spanje. Niet dat het een probleem is want in Spanje geeft de druif een opmerkelijk diverse range van stijlen, afhankelijk van het klimaat, de bodem, de ligging en de wijnbereiding.

Tempranillo varieert van een lichtere drinkbare stijl voor alledag tot complexe stijlen in Rioja en Ribera del Duero en de meer stoere en harde wijnen van Toro. Maar wat ze gemeen hebben, is hun zoete fruit en fraîcheur balans. Soms wordt tempranillo gemengd met andere rassen, zoals in Rioja, maar steeds meer producenten beseffen dat tempranillo op zichzelf kan staan. Omdat er zoveel synoniemen zijn - van tinto fino tot tinta de toro, ull de llebre en cencibel - heb je niet altijd in de gaten dat het zoveel voorkomt.

Toch promootte Spanje doorgaans de bereidingswijze op het etiket. 'Crianza' was daardoor de meest gebruikte etiketterm. Pas toen een van de grootste wijnmerken ter wereld, Campo Viejo, twee jaar geleden het woordje 'crianza' verruilde voor 'tempranillo', kwam de voorspelling van Tim Adams - twintig jaar later - alsnog uit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.