Volledig scherm
Foto: William Hoogteyling © William

'n Goed glas: Torres klaagt niet over het weer

Klagen over het weer is praktisch een nationale sport in Nederland. Zo zeer dat het soms wel lijkt of we het leuk vinden erover te brompotten. Afgelopen winter heeft er ook alle aanleiding toe gegeven, met regen, natte sneeuw, wind en nauwelijks zon. Wordt ons notoir wispelturige klimaat dan nóg onbetrouwbaarder? Of is het weer dat we de afgelopen jaren ervaren de nieuwe realiteit? 

Ik ben geen weerdeskundige maar we zijn niet de enigen in de wereld die te lijden hebben van grillige weerpatronen. Zo ben ik net terug van Nieuw-Zeeland waar ze in 25 jaar niet zo'n koud voorjaar en zomer hebben gehad. In Italië is de jaargang 2014 helemaal verregend, terwijl 2015 juist weer heel warm was.

Volledig scherm

Volgende week zijn de en primeur-proeverijen in Bordeaux. Wat zullen de omstandigheden daar dan worden: 38 graden Celsius zoals in 2010? Of 8 graden, zoals in 2014? Het ene jaar is een T-shirt te veel, in andere jaren gaan we naar de chateaus in winterjassen en handschoenen.

Op langere termijn lijkt de weertrend wat dat betreft voorspelbaarder; onze planeet blijft namelijk opwarmen. Wel 5 tot 6 graden Celsius tot 2100. Als de wetenschappers het bij het rechte eind hebben, zullen grote delen van bestaande wijngebieden in de toekomst niet meer geschikt zijn voor wijnbouw en zullen California, Australië, Zuid-Afrika en de Mediterrannée dramatisch minder wijn produceren dan ze nu doen. Rond 2050 zou Australië bijvoorbeeld al 70 procent van zijn wijngebieden moeten opgeven als gevolg van te warme en te droge omstandigheden. Ja mensen, we staan aan de vooravond van een enorme shake up.

Afgelopen week tijdens wijnbeurs Prowein waarschuwde Spaanse producent Miguel Torres dat de wijnsector er te weinig aan doet. Zelf neemt hij wel maatregelen. Eén ervan is het hergebruiken van oude, inheemse druivenrassen die bijna uitgestorven waren, omdat ze weinig alcohol gaven en veel zuren, maar die nu uitkomst bieden. Zoals de witte Forcada en de rode Pirene, die hopelijk snel op de markt komen.

Torres klaagt niet over het weer. Hij doet er wat aan.

Reageren? redactie.specials@gelderlander.nl