'n Goed glas: Waarom leeftijd telt bij wijnstokken

'n Goed glasGraag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om mijn Ans te feliciteren met haar verjaardag. De hoeveelste het voor haar is? Dat laat ik maar in het midden. Ze ziet er beduidend jonger uit dan ze is. Eigenlijk is ze op alle fronten beter, sneller en jonger dan je op basis van haar leeftijd zou mogen verwachten. 

Het is een beetje - al besef ik dat ik moet oppassen met die parallel - als bij wijnranken. Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen ze consistent een hogere kwaliteit leveren dan je zou verwachten.

Waterstress

Het werkt zo. Een wijnstok heeft ongeveer tien jaar nodig om zich aan te passen aan zijn omgeving en een goed wortelnetwerk te ontwikkelen. Vanaf hun dertigste tot veertigste levensjaar echter hebben ze zoveel ervaring opgedaan dat ze steeds beter om kunnen gaan met waterstress, mineraaltekorten, ongedierte en ziektes. Ook geven ze dan als regel meer concentratie en smaak, al staan daar lagere opbrengsten tegenover.

Hoeveel hectare oude stokken er zijn in de wereld? Niemand weet dat precies. Een deel van het probleem is dat er geen wettelijke definitie van oude stokken is. Iedere wijnmaker mag zonder enige terughoudendheid 'vieilles vignes', 'Alte Reben' of 'viñas viejas' op het etiket zetten, ongeacht de leeftijd. In gewetenloze handen betekent het net zo weinig als 'Grand Vin' of 'Réserve Personelle'.

Antiek

In Australië hebben ze een jaar of tien geleden geprobeerd er iets aan te doen. Met een indeling op basis van menselijke generaties. Zo zou een wijn 'oude stokken' mogen heten als de wijngaard tenminste 35 jaar oud is. Er zou 'antiek' op mogen staan als hij tenminste 70 jaar oud is, 'honderdjarig' bij ...(je raad het nooit) en 'ancestraal' bij meer dan 125 jaar. Jammer genoeg is die indeling door andere landen nooit overgenomen, waardoor de term nog steeds misbruikt kan worden.

Het behoud van oude stokken (en voor mij begint dat pas echt bij 60 jaar hoor Ans, niet 35..) vind ik belangrijk. We hebben er al zoveel verloren in de afgelopen halve eeuw dat het tijd is ze te beschermen en te koesteren voordat het te laat is.

Volledig scherm
Wijn, terras, zomer, avond, glazen © Shutterstock