'n Goed glas: Wat voor dag is het vandaag?

'n Goed glasMisschien denkt u dat er een steekje los zit bij mij, maar ik ben ervan overtuigd dat wijnen net als mensen hun goede en slechte dagen hebben. Noem het fles-depressie, ontkurk-angst of vineuze stress, maar er zijn momenten dat wijnen zonder aantoonbare reden ineens vlak en saai overkomen.

Afgelopen week gaf ik een les in Spaanse wijnen voor wijnliefhebbers in Huizen. Van de Xarel-lo uit Catalunya tot aan de Cune Gran Reserva Rioja (toch 94 punten Wine Spectator) vielen ze allemaal enorm tegen. Geen fruit, nauwelijks body en weinig spanning. Ik dacht eerst dat ik zélf een off-day had, maar gedurende de les zag ik aan de gezichten van mijn studenten dat het hen ook niet meeviel.

Worteldag

Toen opperde ik de mogelijkheid van een worteldag. ,,Wat voor een dag?’’ vroegen de dames. ,,Nou in het algemeen proeven wijnen beter op bloem- en fruitdagen dan op worteldagen’’, legde ik uit. 

,,Het heeft allemaal te maken met biodynamica, een filosofie dat alles in het universum met elkaar verbonden is. En dat je planten, snoeien en oogsten beter op bepaalde dagen kunt doen dan andere. Afhankelijk van hoe de maan staat ten opzichte van de zon, planeten en sterren. Worteldagen zijn ideaal om te snoeien maar niet om te proeven omdat wijnen dan gesloten zijn.Wat voor dag het is, kun je opzoeken in Maria Thun's Biodynamische Kalender.’’

Onmiddellijk werden de mobieltjes ter hand genomen. Het bleek inderdaad een worteldag te zijn!

Noem me alternatief of bijgelovig, maar ik ben ervan overtuigd dat het echt is. Wijn is tenminste 85 procent water, dus we zouden er niet verbaasd van moeten staan dat de maanstand er een invloed op heeft – net als op eb en vloed.

Ik ken een importeur die nooit wijnen beoordeelt op worteldagen maar de meeste in mijn vak houden geen rekening met Thun's kalender. De proeverij heeft me echter met de neus op de feiten gedrukt. Thuis proeven ga ik vanaf nu alleen nog doen op een fruit- of bloemdag. En iets zegt me dat Marie-Claire, Carin, Chantal, Simonet, Irene, Lisette en Muur hetzelfde gaan doen.

Volledig scherm
© Dreamstime