Volledig scherm
© Theo Peeters

'n Goed glas: Wijn met of zonder alcohol

'n Goed glasAfgelopen vlucht van Amsterdam naar Madrid sprak ik met mijn buurman over het feit dat we in Nederland zo veel drinken. Hij zelf was geheelonthouder maar wel lyrisch over alcoholvrije wijnen! Met name omdat de overheid er geen accijns over heft én dat ze gezonder zouden zijn dan gewone wijnen.

Het eerste deel van zijn bewering is waar, maar ik ben sceptisch ten opzichte van zijn tweede stelling. Is het drinken van druivensap écht beter voor hart en bloedvaten dan het drinken van wijn?

Maar weinig zaken zijn zo intens onderzocht als de relatie tussen alcohol en gezondheid, en uit dat onderzoek komt onomstotelijk naar voren dat gematigde consumptie van wijn beter voor je is dan geheel onthouden. Desondanks beschouwen sommige mensen, zoals mijn buurman aan boord van de KL1699, de alcohol in wijn als iets ongerieflijks.

Ik sta daar heel anders in. En écht, ik heb niets tegen alcoholvrije dranken. Maar wijn zonder alcohol is als een voetbalwedstrijd zonder voetbal. Haal de alcohol uit wijn en het is geen wijn meer.

Quote

Wijn zonder alcohol is als een voetbalwed­strijd zonder voetbal

Cees van Casteren

Nou wil ik niet overkomen als een alcoholist want ik let tegenwoordig echt op wat ik drink, wanneer en hoeveel. Daarnaast heb ik geregeld droge dagen en drink altijd veel water. Maar ik heb wel graag alcohol in mijn wijn.

Dat betekent overigens niet dat ik mijn alcohol-inname niet wil beheersen. Maar dan zijn er meer mogelijkheden dan alléén alcoholvrij. Zo kun je simpelweg een glas per keer minder drinken. Of wijn proberen met minder alcohol. Wat veel mensen vergeten, is dat wijnen variëren tussen 5 en 22 procent alcohol. En dat het een wereld van verschil is of je drie glazen Riesling van 8 procent alcohol drinkt, of drie glazen Vintage Port van 20 procent -al zijn beide verrukkelijk.

Onder mijn favoriete zomerwijnen met weinig alcohol, zoals mijn aanbeveling van deze week, bevinden zich silvaners en rieslings (Duitsland), eenvoudige grüner veltliners (Oostenrijk), vinho verdes (Portugal) en aged hunter semillons (Australië).

Daarnaast bevatten de meeste mousserende wijnen ook maar 11 of 12 procent alcohol. Waarom zou je, met een zo divers aanbod, dan nog een alcoholvrije wijn willen?