Kieviten zijn nestvlieders. Ze zoeken zelf voedsel ,maar kruipen bij slecht weer graag onder moeders.
Volledig scherm
PREMIUM
Kieviten zijn nestvlieders. Ze zoeken zelf voedsel ,maar kruipen bij slecht weer graag onder moeders. © Gerrit Jansen

De klassieke weidevogels leggen het loodje

natuurrubriek gerrit jansenAchter ons huis is het bouwland vorige week zaaiklaar gemaakt. Een dag later buitelde er, luid roepend, een kievit in de lucht. Van een echte baltsvlucht was geen sprake. Als er geen partner in de buurt is, blijft het stuntvliegen (met zoevende duikvluchten en wilde wendingen in combinatie met klappende vleugels) uit. 

3 reacties

 • Nicky Jansen

  6 maanden geleden
  Tis maar een ideetje: wat als de mens zich eens aanpast aan de natuur? Geen verlaging van het grondwaterpeil. geen pesticiden etc. We accepteren een iets lagere opbrengst, geen probleem als we minder exporteren naar Afrika (goed voor de boeren daar) en China (vlees en zuivel). In ruil krijgen we een mooier en gezonder Nederland terug. Win/win lijkt me.
 • Arie van Doorn

  6 maanden geleden
  Schrijf de weide vogels maar gerust af er is geen redden meer aan,commerciele belangen winnen toch altijd ,en binnen 20jaar is Nederland zo en zo volgebouwd,er is zo en zo geen ruimte wat wij allemaal willen ,maar dat besef is er niet of men wil het niet zien.
 • Ankie Bronckhorst

  6 maanden geleden
  Het klopt helemaal. Ook wij hebben decennia ervaring in landbouw, maar zien ook dat door de snelle afwatering en het intensieve gebruik van het land, de weidevogels en bodemleven afnemen. Alles begint in de bodem. Ook de gewassen en het wegspuiten van bloemen en kruiden zorgen voor minder insecten. Het beheer is niet goed, de predatoren hebben daar geen invloed op. Het waterschap heeft opnieuw het water heel snel afgevoerd waardoor in een paar weken de waterstand met een halve meter zakte.