1. Een individu hoeft geen rekenschap af te leggen aan een groep
  PREMIUM
  column Nazmiye Oral

  Een individu hoeft geen rekenschap af te leggen aan een groep

  Vandaag sta ik coronaproof te demonstreren op het Malieveld tegen het besluit van president Erdogan om zonder parlementaire inspraak (!) uit de Istanbul Conventie te stappen: een internationaal verdrag dat fundamentele garantie biedt aan vrouwen en lhbt’ers op het gebied van mensenrechten omdat het verschillende vormen van huiselijk geweld (fysiek, seksueel, psychologisch of economisch) als misdaad behandelt.
 1. Ben je bang voor iets, dan loop je erop af. Niets of niemand zal ons eronder krijgen
  PREMIUM
  column nazmiye oral

  Ben je bang voor iets, dan loop je erop af. Niets of niemand zal ons eronder krijgen

  Ik facetimede met mijn moeder over Bir Baskadir, een geweldige Turkse serie op Netflix. Omdat ik daardoor opeens begreep hoe het voor haar moet zijn geweest om zo jong mijn vader te verliezen. En dat het me speet dat ik er toen voor haar niet ben geweest. Ik was jong en had zelf mijn vader verloren, maar toch. Ik had nog een heel leven voor me. Dat van haar was, zo ervoer ze dat, in een klap voorbij.
 2. De gastarbeider weet wie hij is, de migrant moet wortel schieten in het nieuwe land
  PREMIUM
  column Nazmiye Oral

  De gastarbei­der weet wie hij is, de migrant moet wortel schieten in het nieuwe land

  Op TikTok zag ik een filmpje waarin een meisje met hoofddoek en perfect Vlaams accent voor de nep zegt dat ze graag een kerstboom wil, niet voor het geloof maar voor de lichtjes. Zodat een jongen haar, en alle islamitische kijkers, kan uitleggen dat dat niet mag. Want de profeet heeft gezegd: als je de ander nadoet, ben je hetzelfde. Ook al doe je het voor de gezelligheid.
 3. Ben ik zelf een superieure poortwachter als ik mijn moeder en gelijken het toneel op sleep?
  PREMIUM
  column nazmiye oral

  Ben ik zelf een superieure poortwach­ter als ik mijn moeder en gelijken het toneel op sleep?

  Afgelopen week was Adelheid Roosen curator van het programma VPRO MONDO. Een wonderschoon diverse wereld schetste ze daar: van intellectueel Maxim Februari, de sensuele Tunesische dr. Kaouthar Darmoni, tot een twintigtal vrouwen uit de wijken van Amsterdam; de Doula’s, de ‘voedinggevende’ vrouwen van de stad, en dans en muziek van over de hele wereld. De wereld zoal je ’m wenst.