Bert Jansen
Volledig scherm
PREMIUM
© Bert Jansen

Zalig is een woord dat ik tegenwoordig veel gebruik

column nazmiye oralAl maanden reis ik tussen België en Nederland, leef op filmsets en verblijf in hotels. In het begin was dat eenzaam en soms eng. Tegenwoordig is het mijn eigen intieme universum.

 1. De gastarbeider weet wie hij is, de migrant moet wortel schieten in het nieuwe land
  PREMIUM
  column Nazmiye Oral

  De gastarbei­der weet wie hij is, de migrant moet wortel schieten in het nieuwe land

  Op TikTok zag ik een filmpje waarin een meisje met hoofddoek en perfect Vlaams accent voor de nep zegt dat ze graag een kerstboom wil, niet voor het geloof maar voor de lichtjes. Zodat een jongen haar, en alle islamitische kijkers, kan uitleggen dat dat niet mag. Want de profeet heeft gezegd: als je de ander nadoet, ben je hetzelfde. Ook al doe je het voor de gezelligheid.
 2. De strijd om onze menselijkheid
  PREMIUM
  column nazmiye oral

  De strijd om onze menselijk­heid

  ‘We schreeuwen en treuren, en krabben aan het vlees van onze zonverbrande wangen, uit angst dat niemand naast ons wil staan in vriendschap, wanneer wij hun bescherming nodig hebben. (…) En – zoals vluchtelingen die de bloedbaden van oorlogverscheurde landen ontsnappen en toevlucht vinden bij jullie altaars – geef ons onderdak en toestemming om veilig deze stad te betreden. We schreeuwen in zielenpijn, wenen en zingen en klagen deze liederen van jammer voor alles wat we hebben verloren. We rouwen om onze eigen dood terwijl we nog in leven zijn!’
 1. Agent schiet 16-jarig meisje dood in Ohio
  Play

  Agent schiet 16-jarig meisje dood in Ohio

 2. Dodelijk ongeval: onderzoek naar verband met geweldsincident Hengelo

  Dodelijk ongeval: onderzoek naar verband met geweldsin­ci­dent Hengelo

Columns