Andrzej Niedzielan (rechts) in actie voor NEC tegen RKC Waalwijk, februari 2007.
Volledig scherm
PREMIUM
Andrzej Niedzielan (rechts) in actie voor NEC tegen RKC Waalwijk, februari 2007. © Broer van den Boom

Andrzej Niedzielan denkt nog vaak aan NEC en Nijmegen: ‘Een mooie stad met goede mensen’

KRAKOW - Ruim vijftien jaar geleden kwam de Pool Andrzej Niedzielan voor het toen magische bedrag van 1 miljoen euro naar NEC. Op zilveren schoeisel danste Niedzielan in de eredivisie. Hoe gaat het nu met hem?

Geen transfer in de geschiedenis van NEC werd omgeven door meer nevelen dan die van Andrzej Niedzielan. In 2004 worden grote dromen gedroomd in Nijmegen, waar aan de massieve hand van voorzitter Hans van Delft na twintig jaar weer Europees voetbal wordt gespeeld. De grote Johan Neeskens is trainer en boven aan de wensenlijst van kapitaalkrachtige investeerders staat de naam Niedzielan.

Het zou weken duren. Eerst zou hij komen, toen kwam hij niet. Vervolgens maakte NEC zijn komst wereldkundig, maar bleef hij toch in Polen. En toen kwam hij alsnog: voor een recordbedrag van 1 miljoen euro.

Welkom in Krakow

Ruim vijftien jaar later zit Andrzej Niedzielan in een hotelbar in Krakow. Niet ver van het stadion waar NEC in 2003, vlak voor zijn komst naar Nijmegen, Europees voetbal speelde tegen Wisla Krakow (2-1). Zijn uitgestoken hand is hartelijk, zijn glimlach even mysterieus als vijftien jaar geleden bij zijn presentatie in het Goffertstadion.

Andrzej Niedzielan.
Volledig scherm
Andrzej Niedzielan. © Willem van de Polder

,,Goedemiddag. Welkom in Krakow”, zegt hij in verbluffend goed Nederlands. Hij lacht het logische compliment bescheiden weg. ,,Ik bezoek regelmatig vrienden in Nederland. Zo spreek ik de taal, ik wil dat niet verliezen.”

Tegenwoordig is Niedzielan commentator bij duels van Ajax en Oranje als Nederland-specialist op de Poolse televisie. Keurig in pak. Daarbij handelt hij in onroerend goed en runt hij een voetbalacademie. Samen met oud-ploegmakker bij NEC Arek Radomski.

,,We hebben zo’n honderd spelers. We zijn een privé-academie, maar spelen in de Poolse competitie. Ik heb veel plezier als trainer. We spelen ook in het buitenland, zo zijn we bijvoorbeeld bij NEC geweest. De A1 hebben we verslagen.”

Quote

De eerste keer dat ik Mario Been sprak, bij de kleedka­mers. Ik zei: goedemor­gen, trainer. Zijn eerste woorden: ik maak jou kapot

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.