Volledig scherm
De Belgische scheidsrechter Virant houdt de rode kaart omhoog voor NEC-aanvaller Joël Tshibamba. Die trekt zijn shirt weer aan en is op weg naar de kleedkamer. foto Peter Lous/Pro Shots

De malle minuut van Joël Tshibamba

NIJMEGEN - Het werd voor Joël Tshibamba een minuut om nooit meer te vergeten. Zestig seconden van opperste gelukzaligheid gevolgd door diepe droefenis. De 20-jarige Nijmegenaar dacht zondagmiddag heel even dat hij de held van de dag was, maar in plaats daarvan werd hij de grote schlemiel nij NEC-Heracles (1-1).


Om klokslag vier uur schoof de jonge aanvaller, op aangeven van Jhonnie van Beukering, de bal bekeken onder Heracles-doelman Martin Pieckenhagen door. Zijn tweede doelpunt alweer, nadat hij NEC twee weken geleden een kostbaar punt had bezorgd tegen FC Twente. Nog voor de bal de doellijn gepasseerd was, trok Tshibamba uit pure vreugde zijn shirt uit. Pas toen hij zich omdraaide en geen juichende maar woedende medespelers op zich af zag komen, besefte hij dat hij iets vreselijk stoms had gedaan. Nog geen minuut daarvoor had hij immers een gele kaart ontvangen voor een onhandige overtreding op Mark Looms. Scheidsrechter Virant aarzelde geen moment en trok opnieuw het gele kartonnetje. En met zijn andere hand haalde de Belgische arbiter ook de rode kaart tevoorschijn.

Tshibamba's actie was des te dommer omdat het al de tweede keer dit seizoen was dat een NEC'er een tweede gele kaart ontving nadat hij zijn shirt had uitgetrokken om een doelpunt te vieren. Op 30 augustus, bij de start van de competitie tegen De Graafschap, bleef de rode kaart voor Rutger Worm zonder ernstige gevolgen omdat NEC de voorsprong vasthield en zelfs nog wist uit te bouwen.

Dat mazzeltje had de spits van NEC gistermiddag niet. Heracles kwam in de slotfase nog langszij, Tshibamba's ellende werd er alleen maar dieper door.

Haast fluisterend stond de invaller na de wedstrijd de pers te woord. " Heel dom", erkende hij. "In mijn emotie trok ik mijn shirt uit. Ik was effe vergeten dat ik al geel had gekregen. Ik kreeg het pas door toen de anderen het me vertelden. Die tweede gele kaart heb ik niet eens gezien, toen was ik al op weg naar de kleedkamer."

De spits trok zich onmiddellijk terug in het materiaalhok waar een tv-toestel stond. "Die laatste minuten duurden een eeuwigheid", vertelde Tshibamba nauwelijks hoorbaar. Handenwringend zag hij hoe NEC na zijn verdwijning compleet van de kaart was. Zozeer zelfs dat de Nijmegenaren niet eens in de gaten hadden dat ook Heracles inmiddels tot een tiental was gereduceerd. Trainer Gert Heerkes had al drie keer gewisseld toen Darl Douglas hinkend moest afhaken. Het kon niet uitblijven. In de 89e minuut was het invaller Everton die die profiteerde van een dekkingsfout in de Nijmeegse achterhoede.

In de kleedkamer liet Tshibamba gelaten de woede van zijn teamgenoten over zich heenkomen. "Mijn excuses heb ik nog niet aangeboden. Dat doe ik wel als de emoties een beetje gezakt zijn."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.