Volledig scherm
NEC-trainer Jack de Gier na de 4-0 nederlaag tegen Jong AZ. © BSR Agency

Doek valt voor trainer Jack de Gier bij NEC

NIJMEGEN - NEC heeft trainer Jack de Gier op non-actief gesteld. Een dag na de 4-0 blamage tegen Jong AZ is de clubleiding tot de conclusie gekomen dat de oefenmeester de dramatische prestaties van de Nijmeegse eerstedivisionist niet kan keren.

Assistent-trainer Patrick Pothuizen is eveneens op non-actief gesteld. NEC laat op haar website weten dat de eerstedivisionist met De Gier en Pothuizen in gesprek is over de afwikkeling van de contracten. De komende dagen zal de clubleiding kijken naar een nieuwe invulling voor het hoofdtrainerschap voor de rest van het seizoen.

Vermoedelijk neemt de andere assistent Adrie Bogers de honneurs waar. Maar hij zal wel ondersteuning moeten krijgen. Vorig seizoen was Bogers hoofdtrainer van NEC. Hoewel hij de winterstop inging met de minste verliespunten in de eerste divisie, moest hij toch plaats maken voor Pepijn Lijnders. Die moest na het seizoen gedwongen vertrekken omdat hij promotie naar de eredivisie misliep.

Desastreus seizoen

De Gier beleefde een desastreus seizoen met NEC. De oefenmeester (50) kwam afgelopen zomer over van Almere City FC en tekende een contract voor drie jaar. NEC roerde zich flink op de transfermarkt en in De Goffert was de verwachting dat de ploeg mee kon spelen om de titel. De doelstelling werd voorzichtiger geformuleerd: een plek bij de eerste vijf op de eindrangschikking. 

NEC bleef de eerste zeven duels ongeslagen, maar stortte daarna in. De Gier slaagde er voor de winterstop niet in zijn ploeg weer op de rails te krijgen. Toch bleef hij zitten omdat een aantal belangrijke spelers zich in aanloop naar het laatste duel voor de winterstop met FC Twente (2-0 verlies) achter de oefenmeester schaarde. 

NEC hervatte de tweede seizoenshelft nog met een nederlaag tegen FC Eindhoven (3-2). Maar daarna bleef de ploeg dankzij winterse huurlingen Ferdy Druijf, Jordy Bruijn en Mattijs Branderhorst negen duels ongeslagen. Zo klom NEC naar een positie die aan het einde van de rit recht geeft op de play-offs voor promotie.

Nacompetitie

Door een serie nederlagen in de laatste drie duels zakte de eerstedivisionist weer weg naar de veertiende plek. Door de blamages tegen Jong Ajax (1-2) en Jong AZ (4-0) en het uit beeld raken van de nacompetitie werd de positie van De Gier onhoudbaar. NEC moet in de laatste zes wedstrijden een achterstand van vijf punten overbruggen om in aanmerking te komen voor een ticket voor de play-offs.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.