Volledig scherm
Anthony Musaba van NEC moet het veld per brancard verlaten. © BSR Agency

Ernstige kuitblessure Musaba tempert vreugde bij NEC na 2-0 overwinning op Helmond Sport

NIJMEGEN - NEC had vrijdagavond in de eigen Goffert geen kind aan Helmond Sport. De Nijmeegse eerstedivisionist won met 2-0 . De vreugde over de overwinning werd overschaduwd door een ernstige kuitblessure van Anthony Musaba. De vleugelaanvaller ging al na negen minuten per brancard met een breukje vlak boven de enkel.

,,Die verdediger van Helmond Sport viel achterover op het been van Anthony. Dat stond vast’’, zei NEC-trainer François Gesthuizen. ,,Ik vrees dat we hem voorlopig kwijt zijn.’’

Jonathan Okita verving de ongelukkige voetballer, maar die liet alleen maar zien dat hij nog steeds in een serieuze vormcrisis zit. Grote man in de eerste helft bij NEC was Jellert van Landschoot. De Belgische middenvelder zit sinds de laatste wedstrijd van 2019 – tegen FC Eindhoven – prima in zijn vel en was ook verantwoordelijk voor de 1-0 voor rust. Na een assist van Bas Kuipers schoot hij de bal hard en zuiver langs doelman Stijn van Gassel.

Dirk Proper 

Na rust ging de hoofdrol bij de thuisclub naar Dirk Proper. De 17-jarige middenvelder strooide met passes waarna de aanvallers van NEC bijna jubelend de diepte ingingen. Proper gaf ook aanzet tot de 2-0. Hij stuurde Bart van Rooij tot twee keer toe naar de achterlijn, waarna de laatste voorzet van de rechtsback een prooi werd voor Zian Flemming. Met een krachtige kopbal besliste de topscorer (tien goals) de wedstrijd en kroop NEC naar de zesde plaats in de eerste divisie.

Doorstart 

Het ongeluk met Musaba leek even als een lome deken over de thuisclub te vallen, maar opvallend snel schudde NEC de trieste gebeurtenis van zich af. Grote animator was opnieuw Jellert van Landschoot. De van Club Brugge gehuurde middenvelder kende een stroeve start van het seizoen. Steeds vaker moest Van Landschoot het doen met invalbeurten of werd hij voortijdig naar de kant gehaald. Tot hij in de laatste wedstrijd van 2019 – uit tegen zijn oude club FC Eindhoven – het licht zag. Sinds die wedstrijd is hij niet meer weg te denken uit de basis van NEC. Gisteravond was hij voor rust de beste man van het veld en verantwoordelijk voor de 1-0. Na een assist van Bas Kuipers schoot Van Landschoot de bal hard en zuiver langs doelman Stijn van Gassel.

Ook na rust was er voor NEC geen vuiltje aan de lucht. De ploeg van François Gesthuizen, Adrie Bogers en Rogier Meijer speelde verzorgd, zette waar het kon de tegenstander onder druk was dwingend in balbezit. Bij zo’n spelopvatting en tegen een povere tegenstander als Helmond Sport voelt Dirk Proper zich als een vis in het water. De ‘nummer 10’ van NEC strooide na rust met passes waarna de aanvallers bijna jubelend de diepte ingingen.

Krachtige kopbal 

Na 51 minuten besliste Proper de wedstrijd door tot twee keer toe Bart van Rooij naar de achterlijn te sturen. Uit de laatste voorzet van de rechtsback zorgde Zian Flemming met een krachtige kopbal voor de 2-0.

Daarna had NEC moeiteloos de score van vorige week tegen Telstar kunnen evenaren, maar uitgerekend Jonathan Okita verscheen vier, vijf keer alleen voor de keeper. Die kansen waren tot afgrijzen van de ruim 7000 toeschouwers niet aan hem besteed.