Volledig scherm
Teleurstelling bij NEC-speler Anass Achahbar na het 2-0 verlies tegen Jong Ajax. © ProShots

FC Oss en HSV Hoek gingen NEC succesvol voor in een herkansing

NIJMEGEN - NEC kan vanavond in de herkansing tegen Jong Ajax hoop putten uit het recente verleden. De twee ploegen die dit seizoen in het betaald voetbal een herkansing kregen, grepen die met beide handen aan. 

Volledig scherm
HSV Hoek wint een nieuwe strafschoppenreeks van FC Lisse. © ANP

Jong Ajax-NEC is niet het eerste duel dat dit seizoen over moest in de eerste divisie. Ook FC Oss-Jong AZ kende al twee edities. Het eerste duel won Jong AZ (0-2), het tweede duel trok FC Oss aan het langste eind (2-1).

In de eerste ronde van de KNVB-Beker moesten de amateurclubs FC Lisse en HSV Hoek hun strafschoppenserie opnieuw nemen. Waar Lisse de eerste serie had gewonnen, ging Hoek uiteindelijk door naar de tweede ronde van de beker.

Niets te verliezen

,,Door een onverwachte herkansing komen spelers eigenlijk los van winnen of verliezen’’, zegt sportpsycholoog Rico Schuijers uit Beuningen. ,,De verklaring daarvoor is dat zij niets te verliezen hebben. De focus komt daardoor op goed spelen te liggen.’’

Volgens Schuijers snijdt het mes aan twee kanten. ,,Bij NEC kan het leiden tot ontspanning. Jong Ajax heeft juist het gevoel dat ze weer moeten winnen. Daarbij denken ze niet aan wat ze de eerste wedstrijd goed hebben gedaan, waardoor ze hebben gewonnen.’’

Volledig scherm
FC Oss wint de herkansing tegen Jong AZ met 2-1. © Marcel Bonte

Gespannen

Door de druk van moeten winnen, nemen spelers volgens Schuijers minder goed waar en nemen ze ook minder goede beslissingen. ,,Als spelers te gespannen zijn, gaat dat ten koste van de techniek. NEC moet waken dat het zelf niet in de valkuil stapt van kampioensstress.’’

De topper in de eerste divisie Jong Ajax-NEC (2-0 voor Jong Ajax) moet worden overgespeeld, omdat de Amsterdammers in de eerste ontmoeting een geschorste speler opstelden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.