Gábor Babos bij de ingang van het trainingscomplex De Eendracht.
Volledig scherm
Gábor Babos bij de ingang van het trainingscomplex De Eendracht. © Broer van den Boom

Gábor Babos neemt afscheid van NEC met een vleugje weemoed

NIJMEGEN - Gábor Babos wordt volgend seizoen de nieuwe keeperstrainer van NAC Breda. De 45-jarige Hongaar begon maandagmorgen aan de eerste van zijn laatste drie trainingsweken bij NEC. Het wordt een vreemd afscheid in ‘coronatijd’.

Het coronavirus mag dan een streep onder het seizoen hebben gezet, Babos is nog niet klaar bij NEC. ,,Nog drie weken trainen. Ik heb vier keepers. Die wil ik fit houden.’’ Hij trekt zijn mondhoeken naar een flauwe grijns. Het naderende afscheid bij NEC valt hem zwaar. ,,Ik heb twee liefdes in Nederland. NEC en NAC. Toen Jelle (Ten Rouwelaar, keeperstrainer bij NAC, DvdB) bekend maakte dat hij naar Anderlecht ging, belde NAC mij dezelfde dag. Papa je moet terugkomen, zei mijn zoontje Dani. We wonen in Roosendaal. Hij is elf. Volgend seizoen speelt hij bij NAC onder 12. Ik heb heel weinig wedstrijden van hem gezien. Deze kans kon ik niet laten lopen.”

Laszlo Kakas

Quote

Dat we de groepsfase overleefde met die overwin­ning thuis op Udinese. Dat blijft een hoogtepunt

Gábor Babos

Hij leerde het vak van Laszlo Kakas. De oud-doelman van Hongarije was de keeperstrainer bij MTK Boedapest. ,,Ik heb vijf jaar met hem gewerkt. Elke dag was hij met mij bezig. Die man is een belangrijk onderdeel geweest voor mijn ontwikkeling.” Met trainer Martin ten Cate verkaste hij naar NAC Breda. Daar groeide de bijna 2 meter lange Hongaar uit tot een van de beste keepers uit de eredivisie. Toen zijn overgang in 2005 naar Feyenoord geen succes, huurde NEC hem in de winterstop en bleef Babos de club uit Nijmegen acht jaar trouw.

In zijn eerste seizoen hield hij zeven wedstrijden achtereen de nul om uiteindelijk pas na 693 minuten voor het eerst weer gepasseerd te worden. Dat clubrecord heeft Babos nog steeds in handen. ,,Maar mijn mooiste herinnering blijven die wedstrijden in het UEFA Cup toernooi (nu de Europa League, DvdB). Ons voetbal werd een verhaal dat begon te leven in de stad. Overal zag je de clubkleuren. Dat we de groepsfase overleefde met die overwinning thuis op Udinese. Dat blijft een hoogtepunt. Mijn leven lang.’’

Jasper Cillessen 

Hij heeft nog steeds een speciale band met Jasper Cillessen, de doelman uit Groesbeek die hem verving toen Babos in 2010 werd geopereerd aan een hernia. ,,We gaan niet met elkaar op vakantie, maar zorgen er wel voor dat we elk jaar in dezelfde periode op Curaçao zijn.”

Acht jaar langs was Wilfried Brookhuis zijn keeperstrainer bij NEC. Toen de Tukker op 7 maart 2018 getroffen werd door een hersenbloeding, kwam Babos terug naar Nijmegen om hem te vervangen. ,,Ik trainde de keepers in de jeugd van NAC. Die kans wilde ik niet laten lopen. Maar het was wel apart om juist zijn plek over te nemen.”

Nog drie weken en dan gebeurt het misschien weer andersom. Brookhuis is helemaal hersteld en Babos keert terug naar Breda. Een beetje weemoedig, dat wel. ,,Alles wat ik van NEC heb gekregen, blijft bij me. Voor altijd.”   

Gábor Babos feest na de overwinning op Vitesse met de aanhang van NEC en steekt een dikke sigaar in Gelre Dome op.
Volledig scherm
Gábor Babos feest na de overwinning op Vitesse met de aanhang van NEC en steekt een dikke sigaar in Gelre Dome op. © Broer van den Boom
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.