Volledig scherm
François Gesthuizen (links) met Etien Velikonja. © Broer van den Boom

Gesthuizen verwacht dat NEC de bal krijgt van Helmond Sport

NIJMEGEN - NEC is vrijdagavond voorbereid op een wedstrijd waarin de ploeg het grootste gedeelte van de wedstrijd de bal heeft. De Nijmeegse eerstedivisionist speelt uit bij Helmond Sport, maar weet dat de tegenstander voor eigen publiek zal ‘inzakken’. 

,,Dat hebben we de laatste weken zelf afgedwongen’’, doelt NEC-trainer François Gesthuizen op de laatste vijf wedstrijden met waarin de koppositie in de strijd om de tweede periodetitel werd veroverd. De nieuwe status heeft tot gevolg dat NEC het spel moet maken. ,,Daar hebben we soms moeite mee. Dat is een aandachtspunt, maar we willen er tegen Helmond Sport weer een dominante wedstrijd van maken. Voordeel is dat we de laatste vijf wedstrijden geen doelpunten tegen krijgen. Dan hoef je er zelf maar één te maken om te te winnen.’’ 

De kans dat Etien Velikonja vrijdagavond die ‘matchwinner’ wordt, lijkt klein. De 30-jarige spits uit Slovenië moet opnieuw genoegen nemen met een plek op de bank. Gesthuizen heeft de aanvaller echter nog niet afgeschreven. 

,,Etien heeft kwaliteiten. Afronden in de ‘zestien’ is er een. Weglopen uit de rug van een verdediger ook. Nou moet hij nog leren om een bal vast te houden. Een aanspeelpunt te zijn voor anderen die dan kunnen bijsluiten. Daar werkt hij hard aan zonder de goede dingen af te leren. Etien pakt het goed op. Hij komt ook uit een andere cultuur. Hij gaat anders om met de rol van wisselspeler. De een klopt gelijk op de deur en wil uitleg. Etien weet dat hij in wedstrijden als tegen NAC niet gepresteerd heeft. Hij kijkt eerst naar zichzelf.’’ 

Omdat Bart van Rooij, Tom van de Looi en Ole Romeny ongeschonden uit de interlands met de verschillende jeugdploegen zijn gekomen, beschikt NEC - buiten de geblesseerde doelman Norbert Alblas - over een fitte selectie. Geen reden dus voor de technische staf om het elftal vrijdagavond te wijzigen.

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Van Eijden, Kvida, Kuipers; Van de Looi, Van Landschoot, Dijkstra; Okita, Flemming, Romeny.