Hoofdsponsor NEC in financiële problemen, club 'compleet verrast'

updateNIJMEGEN - Het energiebedrijf Energieflex, hoofdsponsor van de Nijmeegse voetbalclub NEC, verkeert in financiële problemen. De rechtbank in Utrecht heeft het bedrijf voorlopig uitstel van betaling toegewezen. Een bewindvoerder is aangesteld om de balans op te maken bij de onderneming, tot verrassing van NEC.

,,Het nieuws sloeg bij ons in als een bom’’, zegt algemeen directeur Wilco van Schaik. ,,We zijn compleet verrast. Een week of zes geleden tekende EnergieFlex ook nog een sponsordeal met ijshockeyclub Nijmegen Devils. En dan nu dit.’’

Naast hoofdsponsor van NEC, dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie, is het bedrijf rugsponsor van eredivisieclub NAC.

Gevolgen voor NEC

Mocht Energieflex op de fles gaan, dan slaat dat 'een gat in de begroting' van NEC, erkent Van Schaik. Om wel bedrag het gaat, wil hij niet zeggen. "Deze tegenvaller brengt ons niet in acute financiële problemen als club. De continuïteit van NEC is niet in gevaar. Maar het wordt wel een uitdaging om hier een oplossing voor te bedenken. Daar zijn we inmiddels al volop mee bezig." De zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor is begonnen.

EnergieFlex was sinds de zomer van 2016 shirtsponsor van NEC, verhuisde afgelopen seizoen van borst naar rug (om plaats te maken voor Ouwehands Dierenpark) en keerde deze zomer terug naar de borst. Het huidige contract zou nog bijna twee jaar doorlopen.

Oorzaken

Volledig scherm
NEC'er Tom Overtoom in de wedstrijd tegen FC Eindhoven in een shirt met de naam EnergieFlex. © proshots

Marketingmanager Ralph Nadolski van Energieflex zegt de ontstane situatie 'heel vervelend' te vinden voor de Nijmeegse voetbalclub en de ijshockeyclub.

Hij noemt twee oorzaken voor de financiële problemen van zijn bedrijf: ,,Eén: de inkoopprijzen voor energie zijn erg hard gestegen, dat hebben wij niet volledig kunnen doorberekenen aan onze klanten. Twee: de concurrentie in onze branche is moordend. Het kost veel geld om klanten te werven en te behouden. Toen onze situatie verslechterde, hebben we naar overnamepartners gezocht. Dat is niet gelukt.’’

Energieflex is een relatief kleine speler. Er werken volgens Naldoski tien mensen, vooral bij marketing en sales, de operationele kant werd uitbesteed. Het bedrijf hoopt nog op een doorstart, maar de vraag is hoe reëel dat is als de vergunning daadwerkelijk wordt ingetrokken.

Wederverkoper

Energieflex verkoopt energiecontracten en zoekt daarbij naar eigen zeggen naar de schoonste energie voor de laagste prijs. Het bedrijf wekt zelf geen elektriciteit op, maar is een wederverkoper van energie.

Het bedrijf kwam in het verleden meerdere keren in aanvaring met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder constateerde vorig jaar dat de administratie en interne controle bij Energieflex niet op orde waren. In 2015 tikte de waakhond het bedrijf op de vingers wegens onjuiste voorlichting aan klanten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.