Volledig scherm
NEC-speler Jay-Roy Grot viert de 2-0 met Gregor Breinburg en Mohamed Rayhi (rechts). © Pro Shots

Jay-Roy Grot schrijft geschiedenis met twee goals voor NEC

NIJMEGEN - Jay-Roy Grot maakte zaterdag zijn eerste doelpunt voor NEC. De 18-jarige Arnhemmer schreef daarna geschiedenis met zijn tweede treffer.

Jay-Roy Grot was zaterdag precies 18 jaar en 258 dagen oud. Met twee goals, de 1-0 en 2-0, wees hij NEC de weg naar de bevrijdende driepunter tegen FC Twente (3-2). Het waren schoten met historische waarde. Grot werd de jongste speler van NEC die twee keer scoorde in een eredivisiewedstrijd. Het oude clubrecord stond op naam van Bram Nuytinck, die 19 jaar en 284 dagen oud was bij zijn dubbelslag tegen NAC Breda op 12 februari 2010.

'Nooit vergeten'
„Dit is een moment om nooit te vergeten”, jubelde Grot in de catacomben van het Goffertstadion. „Het is niet te beschrijven. Mijn eerste doelpunt en dan ook nog de tweede erachteraan. Ik hoopte zo op dat eerste doelpunt. Vorig seizoen had ik al minuten gemaakt. Daarin ging het er voor mij alleen maar om dat ik me moest bewijzen. Daarna was het wachten op een kans in de basis. Die kreeg ik onlangs tegen Vitesse, maar toen speelde ik een beetje ongelukkig. Gelukkig heb ik het nu goed opgepakt.”

Brede lach
Een brede lach sierde het gezicht van de speler die uiteraard werd uitgeroepen tot ‘Man van de wedstrijd’. „Dit is echt mooi. Zo’n gevoel wil je altijd hebben.”

Grot voetbalt al zeven jaar bij NEC. Hij werd destijds gescout door zowel NEC als Vitesse en koos voor de Nijmeegse club. Dat was best opvallend, aangezien hij is geboren en getogen in Arnhem. „Mijn twee neven hebben hier ook gespeeld”, doelde hij op Guillano Grot en Sherwin Grot. „Destijds heb ik bij hen informatie ingewonnen en zij vertelden me dat NEC een warme club is. Van mijn keuze heb ik totaal geen spijt gehad.”

Basisplaats
Prangend is de vraag hoe het nu verder gaat. Met zijn optreden van zaterdag heeft Grot zijn kandidatuur gesteld voor een basisplaats. Maar in de voorhoede van de Nijmeegse ploeg was tot dusver alleen centrumspits Kevin Mayi zeker van zijn plek.

Trainer
„We zijn op zoek naar de juiste opstelling, hoe we gevaarlijk kunnen worden”, zo herhaalde Grot min of meer de woorden die zijn trainer voor het duel met Twente had gesproken. „Hoe het verder gaat, dat is de keuze van de trainer. Wat ik vandaag heb gedaan, dat is het enige wat ik kan doen.”