Volledig scherm
NEC-trainer Pepijn Lijnders. © Broer van den Boom

Jonkie Pepijn Lijnders moet miljoenen redden voor NEC

NIJMEGEN - NEC heeft twintig wedstrijden om een miljoenenklus te klaren. De verantwoordelijkheid ligt op de schouders van Pepijn Lijnders; een grote klus voor een onervaren trainer.

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Sparta-trainer Dick Advocaat. © ANP

Sparta stelde deze winterstop oud-bondscoach Dick Advocaat aan om het vege lijf te redden in de eredivisie. De ervaren trainer Jan van Staa moet degradant Go Ahead Eagles naar de nacompetitie brengen. Bij NEC moet de 34-jarige Pepijn Lijnders de miljoenenklus klaren door de Nijmeegse club terug te brengen naar het hoogste niveau.

Pepijn Lijnders; met afstand de jongste trainer in het Nederlands betaald voetbal. Beschouwd als een van de talenten van het Nederlandse trainersgilde, maar zonder ervaring als hoofdtrainer of profvoetballer. Niet de meest logische keuze om de 4 miljoen euro veilig te stellen die - zo schat technisch directeur Remco Oversier - gepaard gaat met promotie.

Moeras van de eerste divisie

Een langer verblijf in de eerste divisie zou desastreus zijn voor NEC, alleen al omdat het mes dan opnieuw in de begroting moet. Daarmee zouden de Nijmegenaren de uitstekende hand kaarten verspelen waarmee ze dit seizoen aan het miljoenenspel zijn begonnen: de hoogste begroting, de beste selectie.

Een tweede, nog rigoureuzere bezuiniging betekent uitholling van de selectie. Waardoor de Nijmeegse club van een titelfavoriet verandert in een titelkandidaat. NEC kan dan zomaar verder wegzakken in het moeras van de eerste divisie, zoals een club als De Graafschap eerder overkwam.

Garantiebewijs

Quote

Elke keuze is een risico in dit vak

Remco Oversier, technisch directeur NEC

Toch weerhield dat Oversier, die deze winter met vier kandidaten sprak, er niet van de onervaren Lijnders aan te stellen. De mastodonten in het trainersgilde komen immers evenmin met een garantiebewijs. Oversier: ,,Elke keuze is een risico in dit vak. Als we morgen winnen van Go Ahead Eagles, zegt iedereen: goede keuze. En als we verliezen, denkt iedereen: nou, die Oversier maakt er een puinhoop van. Zo werkt het nou eenmaal. Maar wij werken bij NEC aan een plan voor de lange termijn en daar past Pepijn prima in.’’

De hoofdcoach van de Nijmegenaren heeft in het miljoenenbal een onverwachte tegenstander van formaat. Ondanks een veel lagere begroting heeft trainer Sunday Oliseh van koploper Fortuna Sittard een geoliede machine gemaakt. Fortuna heeft twee verliespunten meer dan NEC, maar de Limburgse selectie barst van de talenten, zoals Perr Schuurs. Hij tekende 1 januari bij Ajax, maar maakt het seizoen op huurbasis in Sittard af op jacht naar promotie.

Bovendien heeft Lijnders niet meer de brede selectie waar zijn voorganger Adrie Bogers uit kon putten. Voor de vertrokken Jordan LarssonRobin Buwalda en Joey Sleegers, die overigens niet tot de basis behoorden, zijn geen vervangers aangetrokken. Vooral in de voorhoede, waar vleugelspelers Arnaut Groeneveld en Mohamed Rayhi door langdurig blessureleed ontbreken, is de spoeling dunner.

Winstwaarschuwing

Volledig scherm
NEC-trainer Pepijn Lijnders tijdens het trainingskamp in Spanje. © Broer van den Boom

NEC maakte desondanks indruk de eerste twee oefenduels onder Lijnders' bewind. In zes trainingen drukte de 34-jarige Limburger zijn aanvallende stempel op het spel van de titelfavoriet. Wat dat waard is, moet vrijdag blijken bij de opening van de tweede seizoenshelft tegen Go Ahead Eagles. Die andere degradant, waar met Van Staa nu wel een ervaren trainer voor de groep staat. 

Algemeen directeur Wilco van Schaik gaf in ieder geval een winstwaarschuwing af tijdens het trainingskamp in Spanje. Wellicht verliest NEC punten bij de herstart van de competitie en kost dat de titel. Maar Van Schaik heeft er alle vertrouwen in dat Lijnders van NEC een voetbalmachine maakt. Een machine die dan via de loterij van de nacompetitie promotie naar de eredivisie afdwingt en zo alsnog de miljoenen wint.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.