Volledig scherm
Roland Bergkamp kopt de 1-0 binnen namens RKC. © Pro Shots

Machteloos NEC lijdt vijfde nederlaag van seizoen bij RKC

WAALWIJK - NEC is bezig aan een rampjaar. De 1-0 nederlaag bij RKC Waalwijk van vrijdag was al de vijfde deze competitie. De Nijmeegse grootmacht zakte daardoor verder weg naar de tiende (!) plek in de eerste divisie.

Daardoor neemt de druk op trainer Jack de Gier alsmaar toe. Zijn ploeg verkeert namelijk in een dramatische vorm. De gewezen titelpretendent, een club met een van de grootste begrotingen van de eerste divisie, won in de laatste vijf competitieduels slechts één keer. Er werd alleen gewonnen van Jong AZ, met 3-1. Van TOP Oss (1-5), Jong Ajax (4-0) en dus RKC werd verloren. Vorige week speelde NEC gelijk tegen Sparta: 1-1.

In de crisis oogt clubicoon De Gier als trainer zonder plan. Daar waren zijn wissels tegen RKC het toonbeeld van. Zo zette hij Leroy Labylle in Waalwijk op liefst drie posities. De Belgische linksback begon als linksbuiten, werd na een kwartier bij de vervanging van Tom Overtoom (spierblessure) op het middenveld geposteerd en eindigde op zijn vertrouwde plek als back. Schrijnend was ook de invalbeurt van Ole Romeny. Die voor rust Overtoom verving in de pauze weer plaats moest maken.

Fluitconcert

Het spel van NEC biedt bovendien weinig houvast. Van enige lijn in het aanvalsspel was tegen RKC geen sprake. De thuisploeg, de nummer vijftien van de ranglijst, voetbalde vooral de eerste helft veel makkelijker dan de gasten. Combinaties bij NEC liepen voor rust overal op het veld spaak. De enige goede mogelijkheid die de formatie van De Gier in de eerste helft creëerde, kwam uit een hoekschop. Een grote kopkans van Kevin Jansen op aangeven van Joey van den Berg ging naast.

Roland Bergkamp scoorde daarentegen wel met het hoofd. De aanvalsleider van RKC kopte in de 37ste minuut een panklare voorzet van vleugelverdediger Paul Quasten binnen. Daarbij protesteerde NEC voor twee overtredingen die daaraan vooraf gingen. Zo werd Jansen door Darren Maatsen onderuit gehaald en zette Bergkamp voor zijn kopbal Mathias Bossaerts met een klein duwtje opzij, daarna griste doelman Oliver Zelenika bovendien volledig naast de bal. 

NEC nam na rust met Achahbar in de ploeg wel het heft in handen, maar tot grote kansen kwamen de gasten uit Gelderland niet. Het veldoverwicht op het kunstgras van het Mandemakers Stadion leverde slechts schoten van afstand van aanvoerder Rens van Eijden en Anass Achahbar op en een mogelijkheid van invaller Brahim Darri. En een fluitconcert van de eigen aanhang na afloop van de wedstrijd.

RKC-NEC 1-0 (1-0). 37. Bergkamp 1-0.
Scheidsrechter: Pérez.
Toeschouwers: 2.372.
Geel: Vermeulen, Maatsen (RKC), Van den Berg, Jansen, Van Eijden (NEC).
RKC: Vaessen; Gaari (90+3. Meulensteen), Mulder, Van Weert, Quasten; Vermeulen, Baggerman (57. Rienstra), Van den Berg; Maatsen (85. Koenraat), Bergkamp, Hansson.
NEC: Zelenika; Lartez-Sanniez, Van Eijden, Bossaerts, Kvida (71. Darri); Jansen, Overtoom (16. Romeny; 46. Achahbar), Van den Berg; Okita, Braken, Labylle.

Lees het verloop van RKC Waalwijk - NEC hieronder terug.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Youri Loen terug naar De Goffert in het ‘verkeerde’ shirt
    PREMIUM

    Youri Loen terug naar De Goffert in het ‘verkeerde’ shirt

    NIJMEGEN - Voetbaltrainers houden de opstelling in aanloop naar een wedstrijd het liefst zo lang mogelijk geheim, maar Youri Loen (28) doet niet moeilijk als hem gevraagd wordt naar de eerste elf van Almere City, dat vrijdagavond in De Goffert aantreedt tegen NEC. ,,Links op het middenveld staat Youri Loen. De andere tien plekken moeten nog worden ingevuld’’, zegt de oud-NEC’er met een grote glimlach op zijn gezicht.