Volledig scherm

NEC afgeschminkt door ADO Den Haag

DEN HAAG - De succesreeks van NEC is voorbij. De Nijmeegse eredivisionist werd zaterdagavond in Den Haag op pijnlijke wijze ontmanteld. ADO liep de volgelingen van coach Wiljan Vloet overal voorbij. Het werd uiteindelijk slechts 5-1 in de residentie.

NEC mazzelde nog een enkele keer en had in Jasper Cillessen een excellerende doelman. Maar de cijfers waren ook dan glashelder. Na negen duels zonder nederlaag volgde een zware deceptie. Met zelfs ook nog een rode kaart. Niki Zimling kon enkele minuten voor het einde vertrekken na een zware charge op Aleksandar Radosavljevič. NEC miste zaterdag stootkracht. Voorin stond topschutter Björn Vleminckx veelal op een eiland. Daarbij was in defensief opzicht de organisatie te vaak zoek. ADO kreeg een reeks heerlijke kansen.

Na zestien minuten leverde dat de 1-0 op. Lex Immers liep bij een snel genomen vrije trap op de middencirkel, van Radosavljevič, zomaar weg bij NEC-rechtsback Nathaniel Will. Alleen voor doelman Jasper Cillessen was hij koelbloedig: 1-0. ADO was nog niet uitgevierd of de gelijkmaker lag er al in. Will kreeg de bal in de kluts mee, Björn Vleminckx was alert, troefde zijn cipier Timothy Derijck af en schoot beheerst binnen. De Belg scoorde daarmee zijn achttiende seizoenstreffer en is nog een doelpunt verwijderd van de ‘magische negentien’ van Hans Venneker. Die scoorde in het seizoen 1967-1968 dat clubrecord voor NEC.

De 1-1 was slechts een Nijmeegse stuiptrekking in Den Haag. ADO voerde het tempo op en kreeg direct kansen. Danny Buijs mikte van dichtbij hoog over en NEC’er Bram Nuytink schoot bijna in eigen doel. Hij raakte nu de lat boven doelman Cillessen. Werd een overtreding van Remy Amieux op Dmitry Bulykin na 25 minuten nog genegeerd door arbiter Van Sichem, na 28 minuten ging de bal wel op de stip. Will vergreep zich bij een kansloze vrije trap vanaf de zijkant aan Buijs. Die ging graag liggen en kreeg een strafschop. Bulykin schoot die hard en strak achter Cillessen: 2-1.

Meteen na rust drukte ADO door. Redde Cillessen tot twee keer toe, op de inzet van Verhoek had hij na 49 minuten geen antwoord. Datzelfde gold de vrije trap van Jens Toornstra na 51 minuten. De storm van ADO duurde even, maar was genoeg om NEC af te schminken: 4-1. De 5-1 was uiteindelijk het Haagse toetje. Jordy Brouwer scoorde na negentig minuten. Het was zijn eerste doelpunt in Haagse dienst en die vierde hij uitbundig. Bij NEC restte slechts een enorme kater.

Opstelling NEC: Cillessen; Will, Zomer, Nuytink, Amieux; Sibum, Zimling, Schöne, Davids (70. Chatelle); Goossens (70. George), Vleminckx.

Volledig scherm
Volledig scherm
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.