Volledig scherm
De spelers van NEC vieren samen met hun supporters de overwinning. © ProShots

NEC boekt zwaarbevochten zege in topper tegen Fortuna

SITTARD - NEC heeft vrijdagavond met moeite Fortuna Sittard verslagen: 1-2. De eerstedivisionist dankte de zege aan fraaie goals van uitblinker Mohamed Rayhi en rechtsback Guus Joppen, die door twee gele kaarten het einde van de wedstrijd niet haalde.

Voor de achtste keer op rij hield NEC niet de nul in een competitieduel. Nadat aanvoerder Mart Dijkstra de bal verspeelde kreeg Fortuna-spits Finn Stokkers een uitstekende pass. De aanvaller was sneller dan NEC'ers Wojciech Golla en Ted van de Pavert en schoof de bal koeltjes langs doelman Joris Delle. NEC toonde zich kwetsbaar in de beginfase.

De bezoekers uit Nijmegen hadden moeite om de defensie van Fortuna te kraken, maar kwamen dankzij een prachtige pegel van Rayhi wel op gelijke hoogte. Een voorzet van Arnaut Groeneveld vanaf de linkerflank leek aan alles en iedereen voorbij te gaan. Rayhi stond echter op de goede plek en nam de bal in één keer op de pantoffel: 1-1.

Vroege voorsprong

Volledig scherm
Actiefoto Fortuna-NEC. © ProShots

Na de gelijkmaker leek NEC de overhand te hebben, maar na een slordigheidje kreeg Stefan Askovski een uitgelezen kans op een nieuwe voorsprong voor Fortuna. Opnieuw hield Delle NEC op de been. Aan de andere kant profiteerde Rayhi, de gevaarlijkste man bij NEC voor de rust, bijna van een foute pass vanuit de Fortuna-verdediging, maar doelman Miquel Santos hield stand.

Een enorme opsteker voor NEC was de vroege voorsprong na rust. Bij het uitverdedigen kopte Fortuna-linksback Marco Ospitalieri de bal in de voeten van Joppen. Als een ware spits werkte de rechtsachter van NEC de bal snoeihard in de kruising. Zo volgde de ene mooie NEC-goal op de andere.

Joppen

Het leek een mooie avond te worden voor Joppen, maar de verdediger bezorgde zijn ploeg een loodzware slotfase door met nog ruim twintig minuten te spelen zijn tweede gele kaart te incasseren. Michael Heinloth vulde het gat op rechts in, maar NEC raakte voorin wel Groeneveld kwijt. Hij werd opgeofferd door Bogers. Dat bleek een goede keuze, want NEC hield de voorsprong tot het einde vast. De Nijmegenaren blijven op de derde plaats, maar verkleinen de achterstand op Fortuna tot één punt.

Wedstrijdverloop:
6. 1-0 Stokkers
16. 1-1 Rayhi
51. 1-2 Joppen
68. Rode kaart Joppen

Opstelling NEC: Delle; Joppen, Golla, Van de Pavert, Verdonk; Dijkstra, Sleegers, Breinburg; Rayhi, Braken (74. Langil), Groeneveld (70. Heinloth).

Opstelling Fortuna Sittard: Santos; Braun, Essers, Dammers, Ospitalieri; Smeets, Saddiki, Dianessy; Semedo, Stokkers, Askovski (56. Malsa, 83. Heerings).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement